Научници открили „ген виткости“

Генетском и молекуларном анализом 60 генерација мишева – једних који су били склони гојењу и других изразито мршавих, словеначки научници у сарадњи с екипом биотехнолога са Универзитета у Единбургу, открили су „ген виткости“ који би могао да помогне у сузбијању гојазности и дијабетеса типа 2.

Здравље 15.06.2016 | 08:56
Научници открили „ген виткости“
Шкотски и словеначки научници објавили су студију у часопису за експерименталну медицину,Натуре Медицине.
Генетским мапирањем мишева истраживачи су открили да они који су витки и без превише масног ткива имају виши ниво гена ТСТ (триосулфат-сулфур-трансфераза) чија улога у метаболизму до сада није била позната.

Истраживање на мишевима примењено је и на људе у више земаља и потврђен је виши ниво ТСТ-а у масном ткиву витких и здравих људи, док је код гојазних и оболелих од дијабетеса ниво ТСТ-а био низак.

Реч је о важном открићу, јер научници верују да би се стимулисањем гена ТСТ могли да спрече развој гојазности и дијабетеса типа 2 чак и код оних који једу висококалоричну храну.

Научници Хемијског института и Биотехнолошког факултета у Љубљани сматрају да се с открићем деловања „гена виткости“ у будућности могу развити лекови за дијабетес помоћу фармацеутских средстава или коришћењем модерне синтезне биологије.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар