Фергусон: Изненадићу се ако Косово не буде нови Моленбек

Видим опасност од екстремизма на Косову и био бих веома изненађен ако се писање "Њујорк тајмса" о томе како се Косово претвара у нови Моленбек не би остварило. То је оценио професор историје на америчком универзитету Харвард Нил Фергусон.

Србија 15.06.2016 | 08:45
Фергусон: Изненадићу се ако Косово не буде нови Моленбек
Он је у интервјуу за "Политику" рекао да је екстремизам глобални покрет који циља чак и секуларне заједнице и претвара их у следбенике екстремне верзије ислама и додао: "Створили смо нестабилну и опасну државу".

Иако оцењује да је интервенција на Косову била успешна, Фергусон истиче да је грешка направљена касније, када је призната независност Косова.

"То је било стратешки погрешно са стране Запада јер не видим како било који демократски председник Србије може да призна Косово, што значи да је српско учлањење у Европску унију готово немогуће", навео је британски историчар, који живи и ради у САД.

На питање да ли је учлањење Србије у ЕУ због Косова немогуће, Фергусон је навео да на Западу поново о томе треба треба да размисле.

"Ако су нам у интересу мир и стабилност на Балкану, онда нема смисла да мало Косово буде препрека за интеграцију Србије у ЕУ. Србија такође мора да прихвати да Косово више никад неће бити део Србије", рекао је историчар.

"Дакле, потребно нам је неко двосмислено значење термина, да избегавамо да будемо јасни и одређени са тим у вези, а не захтев да Србија недвосмислено призна Косово", рекао је Фергусон, којег је магазин "Тајм" сврстао у 100 најутицајнијих људи на планети.

Фергусон је навео пример Тајвана, истакавши да никада не би дошло до помака у односима САД и Кине да су САД инсистирале на независности Тајвана, већ је Вашингтон уместо тога прихватио кинески поглед на ствар, али је Тајванцима дозволио да се понашају као да су независни.

"У међународним односима морате да посегнете за таквим стварима ако желите да постигнете важнији стратешки циљ, као што је то овде проширење ЕУ и улазак Србије у ЕУ", истакао је Фергусон.

Он је додао и да би Србија уласком у ЕУ добила на значају, као што се догодило и Португалији, Шпанији, Пољској, које су добиле подстицај да изграде владавину права, смање корупцију и усвоје европске стандарде.

"Било би лудо од Србије да не следи пример Словеније и Хрватске. За Србију не постоји нешто попут руске алтернативе. Она није нешто посебно привлачна, као што смо видели у Украјини", навео је Фергусон.

Он се налази у Београду ради промоције књиге "Кисинџер, 1923-1968: идеалиста", чији је аутор, а коју је на српском језику објавио Центар за међународну сарадњу и одрживи развој, познатији као центар Вука Јеремића.

Извор: Тањуг
Фото: Геттyимагес

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЛУДОСТ

15.06.2016 07:19

СРБИЈА У ЕВРОПУ НЕЋЕ. ЕВРОПИ У СРБИЈУ НЕДАЈТЕ. ЕВРОПА ИПАК УБРЗАНО НЕСТАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

15.06.2016 07:55

ТЕКЦЕТЕ ВИДЕТИ СТА ЈЕ КОСОВО , КОСОВО ЈЕ НАЈНОВИЈИ РЕГРУТНИ ЦЕНТАР ТЕРОРИЗМА ЈЕР СУ ГЛАВНЕ ВОДЈЕ ПОСЕТИЛЕ КОСОВО ОВЕ ГОДИНЕ И ОСТАВИЛЕ ХРПУ НОВЦА ТО ЗНАТЕ И ВИ АМЕРИКАНЦИ ЈЕР СТЕ ПРЕЦУТАЛИ СВО ДЕСАВАЊЕ ПЛАЦАЦЕ ЕВРОПА ВАСЕ ДУГОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ