Ferguson: Iznenadiću se ako Kosovo ne bude novi Molenbek

Vidim opasnost od ekstremizma na Kosovu i bio bih veoma iznenađen ako se pisanje "Njujork tajmsa" o tome kako se Kosovo pretvara u novi Molenbek ne bi ostvarilo. To je ocenio profesor istorije na američkom univerzitetu Harvard Nil Ferguson.

Srbija 15.06.2016 | 08:45
Ferguson: Iznenadiću se ako Kosovo ne bude novi Molenbek
On je u intervjuu za "Politiku" rekao da je ekstremizam globalni pokret koji cilja čak i sekularne zajednice i pretvara ih u sledbenike ekstremne verzije islama i dodao: "Stvorili smo nestabilnu i opasnu državu".

Iako ocenjuje da je intervencija na Kosovu bila uspešna, Ferguson ističe da je greška napravljena kasnije, kada je priznata nezavisnost Kosova.

"To je bilo strateški pogrešno sa strane Zapada jer ne vidim kako bilo koji demokratski predsednik Srbije može da prizna Kosovo, što znači da je srpsko učlanjenje u Evropsku uniju gotovo nemoguće", naveo je britanski istoričar, koji živi i radi u SAD.

Na pitanje da li je učlanjenje Srbije u EU zbog Kosova nemoguće, Ferguson je naveo da na Zapadu ponovo o tome treba treba da razmisle.

"Ako su nam u interesu mir i stabilnost na Balkanu, onda nema smisla da malo Kosovo bude prepreka za integraciju Srbije u EU. Srbija takođe mora da prihvati da Kosovo više nikad neće biti deo Srbije", rekao je istoričar.

"Dakle, potrebno nam je neko dvosmisleno značenje termina, da izbegavamo da budemo jasni i određeni sa tim u vezi, a ne zahtev da Srbija nedvosmisleno prizna Kosovo", rekao je Ferguson, kojeg je magazin "Tajm" svrstao u 100 najuticajnijih ljudi na planeti.

Ferguson je naveo primer Tajvana, istakavši da nikada ne bi došlo do pomaka u odnosima SAD i Kine da su SAD insistirale na nezavisnosti Tajvana, već je Vašington umesto toga prihvatio kineski pogled na stvar, ali je Tajvancima dozvolio da se ponašaju kao da su nezavisni.

"U međunarodnim odnosima morate da posegnete za takvim stvarima ako želite da postignete važniji strateški cilj, kao što je to ovde proširenje EU i ulazak Srbije u EU", istakao je Ferguson.

On je dodao i da bi Srbija ulaskom u EU dobila na značaju, kao što se dogodilo i Portugaliji, Španiji, Poljskoj, koje su dobile podsticaj da izgrade vladavinu prava, smanje korupciju i usvoje evropske standarde.

"Bilo bi ludo od Srbije da ne sledi primer Slovenije i Hrvatske. Za Srbiju ne postoji nešto poput ruske alternative. Ona nije nešto posebno privlačna, kao što smo videli u Ukrajini", naveo je Ferguson.

On se nalazi u Beogradu radi promocije knjige "Kisindžer, 1923-1968: idealista", čiji je autor, a koju je na srpskom jeziku objavio Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, poznatiji kao centar Vuka Jeremića.

Izvor: Tanjug
Foto: Gettyimages

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

LUDOST

15.06.2016 07:19

SRBIJA U EVROPU NEĆE. EVROPI U SRBIJU NEDAJTE. EVROPA IPAK UBRZANO NESTAJE.

ODGOVORITE
Name

DULE NS

15.06.2016 07:55

TEKCETE VIDETI STA JE KOSOVO , KOSOVO JE NAJNOVIJI REGRUTNI CENTAR TERORIZMA JER SU GLAVNE VODJE POSETILE KOSOVO OVE GODINE I OSTAVILE HRPU NOVCA TO ZNATE I VI AMERIKANCI JER STE PRECUTALI SVO DESAVANJE PLACACE EVROPA VASE DUGOVE.

ODGOVORITE