Пребројавање грађана и данас тема број 1

У наставку хитне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) посланици ће данас дискутавати о Информацији Савјета министара о Одлуци о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

Босна и Херцеговина 15.06.2016 | 08:33
Пребројавање грађана и данас тема број 1
Ту одлуку донио је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић у мају, а информацију је Савјет министара разматрао јуче. Министри су поновили да то извршно тијело нема законске надлежности да стави ван снаге спорну одлуку за коју Јукић тврди да је донесена у складу с препорукама Међународне посматрачке мисије за попис (ИМО).

Према одлуци коју је Јукић донио обраде података 196.000 спорних пописница биће третиране као резидентни становници што је изазвало оштре реакције у Републици Српској.

Због тога су из Клуба Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у Представничком вијећу ПСБиХ затражили хитну сједницу која је започела 30. маја, али је прекинута јер Савјет министара није доставио информацију о попису.

Представници у власти из Републике Српске јединствено су затражили од Јукића да повуче одлуку. Коначни подаци пописа требали бити објављени 1. јула.

Сједница би требала почети након што се оконча данашња редовна сједница Представничког дома ПСБиХ, али предсједавајући Представничког дома Младен Босић (СДС) није искључио могућност да сједница буде одржана у четвртак.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар