Prebrojavanje građana i danas tema broj 1

U nastavku hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) poslanici će danas diskutavati o Informaciji Savjeta ministara o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Bosna i Hercegovina 15.06.2016 | 08:33
Prebrojavanje građana i danas tema broj 1
Tu odluku donio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u maju, a informaciju je Savjet ministara razmatrao juče. Ministri su ponovili da to izvršno tijelo nema zakonske nadležnosti da stavi van snage spornu odluku za koju Jukić tvrdi da je donesena u skladu s preporukama Međunarodne posmatračke misije za popis (IMO).

Prema odluci koju je Jukić donio obrade podataka 196.000 spornih popisnica biće tretirane kao rezidentni stanovnici što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj.

Zbog toga su iz Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom vijeću PSBiH zatražili hitnu sjednicu koja je započela 30. maja, ali je prekinuta jer Savjet ministara nije dostavio informaciju o popisu.

Predstavnici u vlasti iz Republike Srpske jedinstveno su zatražili od Jukića da povuče odluku. Konačni podaci popisa trebali biti objavljeni 1. jula.

Sjednica bi trebala početi nakon što se okonča današnja redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, ali predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić (SDS) nije isključio mogućnost da sjednica bude održana u četvrtak.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar