Рио: Десет избјеглица под олимпијском заставом!

МОК је именовао 10 спортиста избеглица из Африке и са Блиског истока који ће се под олимпијском заставом такмичити на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Остали спортови 23.06.2016 | 14:15
Рио: Десет избјеглица под олимпијском заставом!
Чланови првог олимпијског избегличког тима (РОТ) долазе из Јужног Судана, Сирије, Конга и Етиопије и такмичиће се у атлетици, пливању и џудоу.

Екипа од шест мушкараца и четири жена ће на отварању Игара 5. августа на стадиону Маракана, ходати иза олимпијске заставе. 

"Уверени смо да ће избеглички олимпијски тим послати поруку наде свим избеглицама широм света. Такође, то је знак међународној заједници да су избеглице наши сународници", рекао је председник МОК Томас Бах. 

МОК је од 43 кандидата изабрао 10 спортиста, које ће надгледати бивша светска рекордерка у маратону Кенијка Тегла Лорупе, а изабрано је још по пет тренера и званичника МОК који ће радити са тимом избеглица. 

"Ове избеглице немају дом, немају заставу, немају националну химну. Ми ћемо им понудити дом у олимпијском селу заједно са светским атлетичарима. РОТ ће показати свету да упркос незамисливим трагедијама са којима су се суочили, свако може да допринесе својим талентом, вештином и снагом људског духа", рекао је Бах. 

МОК је данас именовао осам чланова у Извршни одбор. 

На листи нису председник Медјународне фудбалске федерације (ФИФА) Ђани Инфантино и председник Медјународне атлетске федерације (ИААФ) Себастијан Коу. 

Коу је изабран прошлог августа, а Инфантино у фебруару. МОК је навео да је сувише рано уврстити их на листу, после скандала о корупцији који погађају њихове организације.

Извор: Б92/БЕТА

Коментари / 0

Оставите коментар