Нова ШГ рјешавају проблем с губиташима

Шумско газдинство „Бирач“ из Власенице, које годинама послује са милионским губицима, одлуком Владе Републике Српске, подијељено је на два дијела, односно из овог газдинства је формирано ново ШГ „Милићко“.

Република Српска 14.06.2016 | 20:59
Нова ШГ рјешавају проблем с губиташима
Међу главним разлозима за формирање новог газдинства које су у „Шумама Српке“ и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске навели су велики губици које „Бирач“ годинама уназад прави.

Из Министарства су навели да је у протеклом периоду у више наврата покретана иницијатива општине Милићи за издвајање Шумске управе Милићи из састава ШГ „Бирач“, те формирање „Милићког“ шумскопривредног подручја и ШГ „Милићи“.

Због тога су, како наводе, од „Шума Републике Српске“ затражили мишљење у вези са овим захтјевом.

Дуг према централном рачуну ШГ „Бирач“ се константно повећава и достигао је 4,5 милиона КМ, а ово ШГ је и прошлу годину завршило у минусу од 1,27 милиона КМ.

У одговору Министарства на посланичко питање је наведено и да су на овом подручју до 2005. године била три газдинства, а да од 2006. године, након окрупњавања шумскопривредних подручја, газдује једно ШГ односно „Бирач“.

Истакли су и да су до 2005. године шумске управе: Милићи, Власеница и Шековићи пословале са одређеном добити и да су могле самостално егзистирати, док од окрупњавања 2006. године ШГ „Бирач“ послује у континуитету са негативним резултатом.

„Увидом у економско-техничку документацију може се закључити да стање дрвног фонда и рационално и економски одрживо газдовање, оправдава постојање овог шумскопривредног подручја, те да се може обезбједити успјешно извршавање планова газдовања предвиђених шумскопривредном основом“, наведено је у одговору Министарства.

До сада су „Шуме Републике Српске“ имале 25 газдинстава. Поред газдинстава „Шуме“ имају још четири организациона дијела и то Истраживачко-развојни и пројектин центар“, „Центар за сјеменско-расадничку производњу“, „Центар за газдовање кршом“ и Дирекцију јавног предузећа.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Стоп

14.06.2016 19:33

Највеци криминал је у сумама Српске. Док приватници који раде за та предузеца постају мултимилионери,она пропадају ...Краде се на све стране,а нико не одговара ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

власеница

14.06.2016 20:17

Милици су одувијек у свему хтјели бити први! За сада им иде на руку политицки утицај и богатство рудника Боксита који је некада припадао опстини Власеница. Са сумама раде исто. Отимају. Све це то трајати јос коју годину а онда це се морати вратити под ингеренције опстине Власеница. Све сто је силом створено брзо и нестане. Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

14.06.2016 20:50

Мене само једно интересује,како су ова тзв газдинства настала?Да ли мозда конфискованом домацину треба вратити његову суму,па нека сијеку своју дједовину. А ови на власти нека измисљају некакве непријатеље у ствари то смо ми сами себи.

Name

Драган

14.06.2016 20:54

Петар Дјокић и СПРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

15.06.2016 06:33

Скупе су му цица маце.