Nova ŠG rješavaju problem s gubitašima

Šumsko gazdinstvo „Birač“ iz Vlasenice, koje godinama posluje sa milionskim gubicima, odlukom Vlade Republike Srpske, podijeljeno je na dva dijela, odnosno iz ovog gazdinstva je formirano novo ŠG „Milićko“.

Republika Srpska 14.06.2016 | 20:59
Nova ŠG rješavaju problem s gubitašima
Među glavnim razlozima za formiranje novog gazdinstva koje su u „Šumama Srpke“ i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske naveli su veliki gubici koje „Birač“ godinama unazad pravi.

Iz Ministarstva su naveli da je u proteklom periodu u više navrata pokretana inicijativa opštine Milići za izdvajanje Šumske uprave Milići iz sastava ŠG „Birač“, te formiranje „Milićkog“ šumskoprivrednog područja i ŠG „Milići“.

Zbog toga su, kako navode, od „Šuma Republike Srpske“ zatražili mišljenje u vezi sa ovim zahtjevom.

Dug prema centralnom računu ŠG „Birač“ se konstantno povećava i dostigao je 4,5 miliona KM, a ovo ŠG je i prošlu godinu završilo u minusu od 1,27 miliona KM.

U odgovoru Ministarstva na poslaničko pitanje je navedeno i da su na ovom području do 2005. godine bila tri gazdinstva, a da od 2006. godine, nakon okrupnjavanja šumskoprivrednih područja, gazduje jedno ŠG odnosno „Birač“.

Istakli su i da su do 2005. godine šumske uprave: Milići, Vlasenica i Šekovići poslovale sa određenom dobiti i da su mogle samostalno egzistirati, dok od okrupnjavanja 2006. godine ŠG „Birač“ posluje u kontinuitetu sa negativnim rezultatom.

„Uvidom u ekonomsko-tehničku dokumentaciju može se zaključiti da stanje drvnog fonda i racionalno i ekonomski održivo gazdovanje, opravdava postojanje ovog šumskoprivrednog područja, te da se može obezbjediti uspješno izvršavanje planova gazdovanja predviđenih šumskoprivrednom osnovom“, navedeno je u odgovoru Ministarstva.

Do sada su „Šume Republike Srpske“ imale 25 gazdinstava. Pored gazdinstava „Šume“ imaju još četiri organizaciona dijela i to Istraživačko-razvojni i projektin centar“, „Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju“, „Centar za gazdovanje kršom“ i Direkciju javnog preduzeća.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Stop

14.06.2016 19:33

Najveci kriminal je u sumama Srpske. Dok privatnici koji rade za ta preduzeca postaju multimilioneri,ona propadaju ...Krade se na sve strane,a niko ne odgovara ..

ODGOVORITE
Name

vlasenica

14.06.2016 20:17

Milici su oduvijek u svemu htjeli biti prvi! Za sada im ide na ruku politicki uticaj i bogatstvo rudnika Boksita koji je nekada pripadao opstini Vlasenica. Sa sumama rade isto. Otimaju. Sve ce to trajati jos koju godinu a onda ce se morati vratiti pod ingerencije opstine Vlasenica. Sve sto je silom stvoreno brzo i nestane. Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

rodjo

14.06.2016 20:50

Mene samo jedno interesuje,kako su ova tzv gazdinstva nastala?Da li mozda konfiskovanom domacinu treba vratiti njegovu sumu,pa neka sijeku svoju djedovinu. A ovi na vlasti neka izmisljaju nekakve neprijatelje u stvari to smo mi sami sebi.

Name

Dragan

14.06.2016 20:54

Petar Djokić i SPRS.

ODGOVORITE
Name

Piksi

15.06.2016 06:33

Skupe su mu cica mace.