Да ли је Јукићева одлука легитимна?

Савјет министара БиХ разматрао је данас Извјештај Агенције за статистику БиХ о методологији обраде пописних података. Одлучено је да се Информација прослиједи Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ, које ће сутра наставити раније прекинуту ванредну сједницу посвећену тој проблематици.

Босна и Херцеговина 14.06.2016 | 22:58
Да ли је Јукићева одлука легитимна?
"Немам шта рећи осим да сам Одлуку о обради пописних података донио у складу са Законом и својим овлашћењима", поновио је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, а питање да ли је Савјет министара или неки министар од њега тражио да повуче одлуку, одговара да није.

"То није тачно", узвраћа замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић. Он објашњава да Савјет министара не може донијети, па чак ни разматрати такав захтјев, јер када је попис у питању нема никакве законске надлежности, међутим додаје да су он и министар Игор Црнадак на сједници јасно рекли шта очекују од Јукића.

"То сам му и јуче, и синоћ, и данас јасно рекао. Сматрам да је нејбоље да повуче своју одлуку", понавља Шаровић и истиче да је легитимно право оних који су за то овлашћени да оспоре законитост те одлуке. "То ће се у наредном периоду и десити", тврди Шаровић.

Да Савјет министара нема законске надлежности да утиче на одлуке Агенције за статистику БиХ, потврдио је и министар цивилних послова Адил Османовић и додао да је Информација достављена од директора Агенције и прослијеђена Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ које ће о томе расправљати на посебној сједници.

"Лично сматрам да није било потребе за ванредном сједницом, нити је Савјет министара требало да расправља о овој теми. Сматрам да је то нека врста притиска на Агенцију и њеног директора", каже министар Османовић, али директор Агениције Велимир Јукић тврди на не трпи никакав притисак.

Јукић и даље негира и да је Одлуку о начину обраде пописних података донио под притиском Тужилаштва БиХ, али већ је познато да је предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија покренуо дисциплински поступак против поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ у предмету "Попис".



(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

14.06.2016 18:15

МА ПУСТИТЕ ПОПИС ВИШЕ ... ТО ЈЕ ДОДИКОВА ПОДВАЛА КОЈУ ЈЕ ВЈЕШТО СПРЕМИО СА ДРАГАНОМ ЧОВИЋЕМ. ДОДИКУ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ И ЧИНИ СВЕ ДА "РАЗОРИ" КОАЛИЦИЈУ НА ДРЖАВНОМ НИВОУ И АКО У ТОМЕ УСПИЈЕ, СВУ ОДГОВОРНОСТ ЋЕ ДА СНОСИ СДС, ЈЕР НА КРАЈУ НЕЋЕ БИТИ НИШТА ОД БОРБЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У РС... ПОПИС САДА НИЈЕ ВАЖАН, ЈЕР ЋЕ ЗА ПЕТ ГОДИНА БИТИ НОВИ ПОПИС, А ОНИ КОЈИ СУ НАПУСТИЛИ БИХ, НИКАДА СЕ ВИШЕ НЕЋЕ ВРАТИТИ И СЛЕДЕЋИ ПУТ СИГУРНО НЕЋЕ БИТИ ПОПИСАНИ...... ШАРОВИЋ МОРА ДА ЧУВА КОАЛИЦИЈУ И ТО ПОД СВАКУ ЦИЈЕНУ... ТАДА ДОДИК НЕЋЕ ИСПЛИВАТИ, ЈЕР НЕЋЕ ИЗДРЖАТИ ОВАЈ ТЕМПО, БЕЗ ОБЗИРА КОЛИКО СЕ ВЈЕШТО БОРИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

15.06.2016 22:40

Греска.Они који иду у пензију са запада це сигурно куци у БиХ. И бит це пописани.

Name

2016

14.06.2016 18:30

Слажем се у потпуности с коментаром

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

14.06.2016 18:30

Није легитимна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРГАН И МИЛЕ

15.06.2016 07:30

ХОЋЕМО ЛИ? ХОЋЕМО! ЗАЈЕБАВАТ ОВАЈ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

15.06.2016 07:44

Прописи о попису су исти у читавој европи ,ко кочи,јасно је и врапцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

15.06.2016 12:28

Цим долази из једнобојног сарајева свака одлука је легитимна

ОДГОВОРИТЕ