Анализа - видео: ''Екстремни одреди'' из Русије сеју страх на ЕУРО 2016.!

Француски тужилац Брис Робин тврди да иза већине хулиганских нереда у Марсељу стоји 150 “изузетно утренираних Руса”.

Фудбал 14.06.2016 | 22:30
Анализа - видео: ''Екстремни одреди'' из Русије сеју страх на ЕУРО 2016.!
- Они су били веома припремљени за ултрабрзе, ултранасилне акције. Екстремно добро су утренирани - рекао је Робин на конференцији за новинаре сазваној због бројних инцидената који су обележили почетак Европског првенства.

Током тродневних нереда у Марсељу је повређено 35 људи, од којих четворо теже. Немиле сцене нису успели да спрече ни бројни полицајци с пендрецима и сузавцима.

Све је почело доласком више десетина хиљада енглеских навијача у град. Они су три дана пред почетак ЕУРО2016 стигли и, на себи својствен начин, "заузели" тргове, баште кафића, где су се опијали, певали и, када је алкохол учинио своје, поједини су се препустили вандализму. Било је ту пењања по саобраћајним знаковима, добацивања пролазницима тамније пути, па су у четвртак увече, дан пред старт првенства, млади локални муслимани почели да узврћају на увреде, те је дошло и до првих кошкања. У петак су Енглези кренули да траже "припаднике Исламске државе", узвикујући "ИСИС, где си?", што је довело и до већих физичких окршаја са навијачима из Марсеја, али из Париза, који су пристигли како би узели "највећи навијачки трофеј" - победу у тучи са вишедеценијским лидерима у тифо-невољама, Енглезима. А онда су стигли и Руси.

Према речима француског тужиоца, чак 12.000 руских навијача дошло је возовима у периоду од 24 сата пред меч Енглеска - Русија. Неки од њих били су управо они "добро утренирани". И, невоље за безбедносне органе су почеле на све више локација.

Поред окршаја на улицама, дошло је и до проблема на стадиону “Велодром”, када су руски навијачи претукли неколико енглеских, отевши им заставе и натеравши хиљаде људи у бекство.

- Највећи број повређених су Енглези. Један 50-годишњак са Острва је у критичном стању јер су га Руси претукли гвозденим штанглама. Ми смо двојицу руских хулигана протерали из Француске, али их је само двојица ухапшено, и то зато што су ушли на терен - рекао је Робин, тужилац из Марсеља.

Упитан да ли му се чини да су “екстремни руски одреди” заправо професионалци, било полицијски или војни, он је одговорио одречно:

- Не мислим да су они професионалци у том смислу, али су изузетно екстремни.

Робин је навео да хитан излазак пред судију чека још десет особа, од којих су шест Британци, тројица Французи, а један је Аустријанац.

- Један од ухапшених је и 16-годишњи Британац који је бацао флаше током марсељских нереда. Он се покајао и затражио да се откажу његове резервације карата за следеће утакмице. Уз њега и поменута лица ухапшено је још десет навијача, али не бих сада о националностима - рекао је тужилац.

Навијачка субкултура: "Зашто су толико јаки?"

За разлику од већине европских земаља, у Русији и Пољској навијачки сукоби се од пре неколико година одвијају на један потпуно другачији начин. Уместо уобичајеног "туци се где стигнеш, па и на стадиону", после серије трагичних исхода окршаја сами навијачи су се договорили о следећем: физички окршаји се заказају, и то на локацијама далеко од спортских објеката, а тим приликама важе само три правила: 1) бројност сукобљених страна треба да буде отприлике иста, 2) за ударце се користе само руке и ноге, 3) нема иживљавања над нокаутираним ривалима.

Те колективне борбе, у којима неретко буде и по више стотина учесника (као што можете да видите на овом снимку, за који упозоравамо да садржиузнемирујуће сцене и молимо малолетне особе и оне са слабим здрављем да га прескоче...



... промениле су и понашање самих навијача који у њима учествују. Они се свакодневно посвећују вежбама, у теретанама и/или у виду усавршавања борилачких вештина. А како овај нови тифо-покрет, који би могао да се назове и групним "ултимејт фајт окршајима" стасава већ годинама, онда и не чуди "утренирост руских навијача" о којој говори француски тужилац, као што не чуди ни како су прошли енглески навијачи, који су добрим делом били у алкхолисаном стању када су се сусрели са оваквим ривалима. Математички посматрано, осим бројности, готово да нису имали никакав адут у сусрету са Русима.

Руски посланик подржао “навијачке победе” у Марсељу

Игор Лебедев, руски посланик, оштро је критиковао оне који су лоше говорили о навијачима репрезентације Русије у Француској.

- Не видим ништа страшно у тучама навијача. Напротив, ти момци су наша деца. Тако и треба да се држе! - написао је Лебедев на Твитеру и додао:

- Ово што се десило није због самовоље навијача, већ због незнања полиције како да се сукоби спрече. И не схватам наше политичаре који сада пљују по руским навијачима. Треба их заштитити, па када се врате у домовину, видети ко треба да сноси одговорност.

БРОЈКЕ

150 утренираних Руса

30-50 хулигана чини групу која напада противнике

12.000 Руса возовима дошло у Марсељ

ПОВРЕЂЕНИ

Укупно: 35, теже: 4, критично: 1.

УХАПШЕНИ

Укупно: 20, депортовано: 2 (обојица Руси), хитно суђење: 10 (од тога 6 Енглеза, 3 Француза, 1 Аустријанац)

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар