Analiza - video: ''Ekstremni odredi'' iz Rusije seju strah na EURO 2016.!

Francuski tužilac Bris Robin tvrdi da iza većine huliganskih nereda u Marselju stoji 150 “izuzetno utreniranih Rusa”.

Fudbal 14.06.2016 | 22:30
Analiza - video: ''Ekstremni odredi'' iz Rusije seju strah na EURO 2016.!
- Oni su bili veoma pripremljeni za ultrabrze, ultranasilne akcije. Ekstremno dobro su utrenirani - rekao je Robin na konferenciji za novinare sazvanoj zbog brojnih incidenata koji su obeležili početak Evropskog prvenstva.

Tokom trodnevnih nereda u Marselju je povređeno 35 ljudi, od kojih četvoro teže. Nemile scene nisu uspeli da spreče ni brojni policajci s pendrecima i suzavcima.

Sve je počelo dolaskom više desetina hiljada engleskih navijača u grad. Oni su tri dana pred početak EURO2016 stigli i, na sebi svojstven način, "zauzeli" trgove, bašte kafića, gde su se opijali, pevali i, kada je alkohol učinio svoje, pojedini su se prepustili vandalizmu. Bilo je tu penjanja po saobraćajnim znakovima, dobacivanja prolaznicima tamnije puti, pa su u četvrtak uveče, dan pred start prvenstva, mladi lokalni muslimani počeli da uzvrćaju na uvrede, te je došlo i do prvih koškanja. U petak su Englezi krenuli da traže "pripadnike Islamske države", uzvikujući "ISIS, gde si?", što je dovelo i do većih fizičkih okršaja sa navijačima iz Marseja, ali iz Pariza, koji su pristigli kako bi uzeli "najveći navijački trofej" - pobedu u tuči sa višedecenijskim liderima u tifo-nevoljama, Englezima. A onda su stigli i Rusi.

Prema rečima francuskog tužioca, čak 12.000 ruskih navijača došlo je vozovima u periodu od 24 sata pred meč Engleska - Rusija. Neki od njih bili su upravo oni "dobro utrenirani". I, nevolje za bezbednosne organe su počele na sve više lokacija.

Pored okršaja na ulicama, došlo je i do problema na stadionu “Velodrom”, kada su ruski navijači pretukli nekoliko engleskih, otevši im zastave i nateravši hiljade ljudi u bekstvo.

- Najveći broj povređenih su Englezi. Jedan 50-godišnjak sa Ostrva je u kritičnom stanju jer su ga Rusi pretukli gvozdenim štanglama. Mi smo dvojicu ruskih huligana proterali iz Francuske, ali ih je samo dvojica uhapšeno, i to zato što su ušli na teren - rekao je Robin, tužilac iz Marselja.

Upitan da li mu se čini da su “ekstremni ruski odredi” zapravo profesionalci, bilo policijski ili vojni, on je odgovorio odrečno:

- Ne mislim da su oni profesionalci u tom smislu, ali su izuzetno ekstremni.

Robin je naveo da hitan izlazak pred sudiju čeka još deset osoba, od kojih su šest Britanci, trojica Francuzi, a jedan je Austrijanac.

- Jedan od uhapšenih je i 16-godišnji Britanac koji je bacao flaše tokom marseljskih nereda. On se pokajao i zatražio da se otkažu njegove rezervacije karata za sledeće utakmice. Uz njega i pomenuta lica uhapšeno je još deset navijača, ali ne bih sada o nacionalnostima - rekao je tužilac.

Navijačka subkultura: "Zašto su toliko jaki?"

Za razliku od većine evropskih zemalja, u Rusiji i Poljskoj navijački sukobi se od pre nekoliko godina odvijaju na jedan potpuno drugačiji način. Umesto uobičajenog "tuci se gde stigneš, pa i na stadionu", posle serije tragičnih ishoda okršaja sami navijači su se dogovorili o sledećem: fizički okršaji se zakazaju, i to na lokacijama daleko od sportskih objekata, a tim prilikama važe samo tri pravila: 1) brojnost sukobljenih strana treba da bude otprilike ista, 2) za udarce se koriste samo ruke i noge, 3) nema iživljavanja nad nokautiranim rivalima.

Te kolektivne borbe, u kojima neretko bude i po više stotina učesnika (kao što možete da vidite na ovom snimku, za koji upozoravamo da sadržiuznemirujuće scene i molimo maloletne osobe i one sa slabim zdravljem da ga preskoče...



... promenile su i ponašanje samih navijača koji u njima učestvuju. Oni se svakodnevno posvećuju vežbama, u teretanama i/ili u vidu usavršavanja borilačkih veština. A kako ovaj novi tifo-pokret, koji bi mogao da se nazove i grupnim "ultimejt fajt okršajima" stasava već godinama, onda i ne čudi "utrenirost ruskih navijača" o kojoj govori francuski tužilac, kao što ne čudi ni kako su prošli engleski navijači, koji su dobrim delom bili u alkholisanom stanju kada su se susreli sa ovakvim rivalima. Matematički posmatrano, osim brojnosti, gotovo da nisu imali nikakav adut u susretu sa Rusima.

Ruski poslanik podržao “navijačke pobede” u Marselju

Igor Lebedev, ruski poslanik, oštro je kritikovao one koji su loše govorili o navijačima reprezentacije Rusije u Francuskoj.

- Ne vidim ništa strašno u tučama navijača. Naprotiv, ti momci su naša deca. Tako i treba da se drže! - napisao je Lebedev na Tviteru i dodao:

- Ovo što se desilo nije zbog samovolje navijača, već zbog neznanja policije kako da se sukobi spreče. I ne shvatam naše političare koji sada pljuju po ruskim navijačima. Treba ih zaštititi, pa kada se vrate u domovinu, videti ko treba da snosi odgovornost.

BROJKE

150 utreniranih Rusa

30-50 huligana čini grupu koja napada protivnike

12.000 Rusa vozovima došlo u Marselj

POVREĐENI

Ukupno: 35, teže: 4, kritično: 1.

UHAPŠENI

Ukupno: 20, deportovano: 2 (obojica Rusi), hitno suđenje: 10 (od toga 6 Engleza, 3 Francuza, 1 Austrijanac)

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar