На танкој линији између Истока и Запада

Премијер Србије Александар Вучић и амбасадори Кајл Скот и Мајкл Давенпорт растали су се јуче без договора, сазнаје „Блиц” у дипломатским круговима.

Србија 14.06.2016 | 16:11
На танкој линији између Истока и Запада
У саопштењу након састанка се каже да су амбасадори Скот и Давенпорт подвукли своју снажну подршку економским и политичким реформама Владе Србије, као и премијеровом циљу да припреми Србију за придруживање ЕУ 2020. године. „Блиц”, међутим, сазнаје да су неки од кључних проблема остали нерешени.

" Разговори су били доста тешки, у најважнијим темама није дошло до договора, и то пре свега на релацији Вучића и Давенпорта", каже извор и додаје да је доста више разумевања било код америчког амбасадора.



Да је криза нарочито тешка у односима са ЕУ, видело се и по томе што је у истом дану Вучић отказао пут у Брисел, а нешто касније и Брисел је одустао од састанка с Вучићем. Премијер је навео да неће путовати на разговор са Федериком Могерини и Исом Мустафом, али ни из седишта ЕУ нису остали дужни.

"Очекујемо посету премијера Србије у тренутку када се влада формира и положи заклетву", изјавила је портпаролка ЕК Маја Коцијанчић и потврдила да трзавице постоје.

Није мали број оних који верују да отказивањем састанака у Бриселу и Њујорку Вучић шаље поруку да би због притисака могао да размисли о томе да се више фокусира на сарадњу са Кином и Русијом. Посета кинеског председника Си Ђинпинга, а потом и долазак руског премијера Дмитрија Медведева додатни су аргумент Вучићу.



"Вучић примењује тактику топло-хладно, исту ону каквом се служе његови партнери са Запада. Долазак Си Ђинпинга и Медведева му иде наруку јер ни кинески ни руски највиши званичници не долазе у неку земљу тек тако", каже извор „Блица”.

Политички аналитичар Душан Јањић каже за „Блиц” да Вучић мудро користи тренутну атмосферу, али и да су састанци са европским и америчким званичницима одложени, не отказани и да од тога не треба правити скандал.

"Вучић је искористио ову атмосферу за маневрисање. Притом, састанци су само одложени накратко, али за то време трају интензивни контакти на министарском нивоу", наводи Јањић.

СКОТ СЕ ЖАЛИО НА ШЕШЕЉА



Амерички амбасадор Кајл Скот је јуче на састанку са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем изразио забринутост поводом, како је наведено, „у последње време запаљиве политичке реторике у парламенту Србије, која превазилази дипломатске стандарде”.

Како сазнаје „Блиц”, Скот је ту, пре свега, мислио на испаде лидера СРС Војислава Шешеља, који је недавно за скупштинском говорницом рекао да је лично Скот притискао Републичку изборну комисију и Републички завод за статистику, да је утицао на изборне резултате и да се меша у државну политику због чега га „треба елиминисати”.

СИ ЂИНПИНГ СТИЖЕ У ПЕТАК



Председник Кине Си Ђинпинг допутоваће у петак у тродневну посету Србији. Председник Кине ће заједно с Томиславом Николићем открити споменик кинеском филозофу Конфучију, као и таблу новоименоване Конфучијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине. Председници Николић и Си посетиће Железару Смедерево, где ће им домаћин бити Александар Вучић.

(Блиц)
(Фото: РАС Србија/Тањуг/Профмедиа)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

зумба

14.06.2016 15:16

Вуциц треба да користи ту тактику и да добије пара од Русије и Кине од којих није добио дзаба ни један долар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

14.06.2016 16:07

"ЈЕСТЕ" СА ЗАПАДА! ЗАДУЖИЛИ СУ КРОЗ КАМАТЕ И НАШЕ ПРАУНУКЕ!

Name

Освит

14.06.2016 18:42

Аналитицари из Србије су стално нагласавали да Србија има вањскополитицких проблема због подрске Републици Српској.Надајмо се да Република Српска неце сносити посљедице због евентуалних погресних процјена појединих политицара из Србије.Ово је вријеме када сви политицари и позиције и опозиције и из Србије и из Републике Српске и из дијаспоре,и не само политицари него и сва национална памет треба да дају пуни допринос да се донесу најбоље одлуке за Српски национални корпус.Уколико те одлуке буду доносили појединци оптерецени лицним сујетама са једне стране као и притисцима медународних моцника како са запада тако и са истока оне це сигурно бити погресне као и безброј пута до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.06.2016 07:27

Преоцигледно је да је Сесељ инструмент САД којег по потреби распакују кад год им је циљ дестабилизовати Србију. Непознавање медјународних токова коста нас вец око 200 година, нисмо као етнос за све те године схватили да цемо за свако приблизавање истоку бити свирепо казњени, као и небројено пута до сад.

ОДГОВОРИТЕ