Na tankoj liniji između Istoka i Zapada

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasadori Kajl Skot i Majkl Davenport rastali su se juče bez dogovora, saznaje „Blic” u diplomatskim krugovima.

Srbija 14.06.2016 | 16:11
Na tankoj liniji između Istoka i Zapada
U saopštenju nakon sastanka se kaže da su ambasadori Skot i Davenport podvukli svoju snažnu podršku ekonomskim i političkim reformama Vlade Srbije, kao i premijerovom cilju da pripremi Srbiju za pridruživanje EU 2020. godine. „Blic”, međutim, saznaje da su neki od ključnih problema ostali nerešeni.

" Razgovori su bili dosta teški, u najvažnijim temama nije došlo do dogovora, i to pre svega na relaciji Vučića i Davenporta", kaže izvor i dodaje da je dosta više razumevanja bilo kod američkog ambasadora.



Da je kriza naročito teška u odnosima sa EU, videlo se i po tome što je u istom danu Vučić otkazao put u Brisel, a nešto kasnije i Brisel je odustao od sastanka s Vučićem. Premijer je naveo da neće putovati na razgovor sa Federikom Mogerini i Isom Mustafom, ali ni iz sedišta EU nisu ostali dužni.

"Očekujemo posetu premijera Srbije u trenutku kada se vlada formira i položi zakletvu", izjavila je portparolka EK Maja Kocijančić i potvrdila da trzavice postoje.

Nije mali broj onih koji veruju da otkazivanjem sastanaka u Briselu i Njujorku Vučić šalje poruku da bi zbog pritisaka mogao da razmisli o tome da se više fokusira na saradnju sa Kinom i Rusijom. Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga, a potom i dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva dodatni su argument Vučiću.



"Vučić primenjuje taktiku toplo-hladno, istu onu kakvom se služe njegovi partneri sa Zapada. Dolazak Si Đinpinga i Medvedeva mu ide naruku jer ni kineski ni ruski najviši zvaničnici ne dolaze u neku zemlju tek tako", kaže izvor „Blica”.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za „Blic” da Vučić mudro koristi trenutnu atmosferu, ali i da su sastanci sa evropskim i američkim zvaničnicima odloženi, ne otkazani i da od toga ne treba praviti skandal.

"Vučić je iskoristio ovu atmosferu za manevrisanje. Pritom, sastanci su samo odloženi nakratko, ali za to vreme traju intenzivni kontakti na ministarskom nivou", navodi Janjić.

SKOT SE ŽALIO NA ŠEŠELJA



Američki ambasador Kajl Skot je juče na sastanku sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem izrazio zabrinutost povodom, kako je navedeno, „u poslednje vreme zapaljive političke retorike u parlamentu Srbije, koja prevazilazi diplomatske standarde”.

Kako saznaje „Blic”, Skot je tu, pre svega, mislio na ispade lidera SRS Vojislava Šešelja, koji je nedavno za skupštinskom govornicom rekao da je lično Skot pritiskao Republičku izbornu komisiju i Republički zavod za statistiku, da je uticao na izborne rezultate i da se meša u državnu politiku zbog čega ga „treba eliminisati”.

SI ĐINPING STIŽE U PETAK



Predsednik Kine Si Đinping doputovaće u petak u trodnevnu posetu Srbiji. Predsednik Kine će zajedno s Tomislavom Nikolićem otkriti spomenik kineskom filozofu Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine. Predsednici Nikolić i Si posetiće Železaru Smederevo, gde će im domaćin biti Aleksandar Vučić.

(Blic)
(Foto: RAS Srbija/Tanjug/Profmedia)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

zumba

14.06.2016 15:16

Vucic treba da koristi tu taktiku i da dobije para od Rusije i Kine od kojih nije dobio dzaba ni jedan dolar.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

14.06.2016 16:07

"JESTE" SA ZAPADA! ZADUŽILI SU KROZ KAMATE I NAŠE PRAUNUKE!

Name

Osvit

14.06.2016 18:42

Analiticari iz Srbije su stalno naglasavali da Srbija ima vanjskopolitickih problema zbog podrske Republici Srpskoj.Nadajmo se da Republika Srpska nece snositi posljedice zbog eventualnih pogresnih procjena pojedinih politicara iz Srbije.Ovo je vrijeme kada svi politicari i pozicije i opozicije i iz Srbije i iz Republike Srpske i iz dijaspore,i ne samo politicari nego i sva nacionalna pamet treba da daju puni doprinos da se donesu najbolje odluke za Srpski nacionalni korpus.Ukoliko te odluke budu donosili pojedinci optereceni licnim sujetama sa jedne strane kao i pritiscima medunarodnih mocnika kako sa zapada tako i sa istoka one ce sigurno biti pogresne kao i bezbroj puta do sada.

ODGOVORITE
Name

BL

15.06.2016 07:27

Preocigledno je da je Seselj instrument SAD kojeg po potrebi raspakuju kad god im je cilj destabilizovati Srbiju. Nepoznavanje medjunarodnih tokova kosta nas vec oko 200 godina, nismo kao etnos za sve te godine shvatili da cemo za svako priblizavanje istoku biti svirepo kaznjeni, kao i nebrojeno puta do sad.

ODGOVORITE