'Дошло је вријеме терориста из комшилука'

Могућност да створе ужасан дуготрајан ефекат с релативно мало средстава биће и даље атрактивна за терористе у урбаним срединама, каже Скот Стјуарт.

Свијет 14.06.2016 | 10:10
'Дошло је вријеме терориста из комшилука'
Осим тога, аналитичар америчке приватне агенција за стратешке анализе Стратфор истакао је да су такве акције постале нова уобичајена ствар у Америци.

"Сведоци смо таквих напада још од 2009. Имали смо Чатанугу, Њујорк, Литл Рок, Форт Худ, Сан Бернардино, сада Орландо", казао је Стјуарт.

Стјуарт је рекао да све то постаје нормално као опасност.

"Такви напади на меке циљеве ће вероватно да трају прилично дуго, јер тероризам у урбаним срединама не изискује ни много средстава, нити сложену обуку. Данашњи терористи представљају најизразичитију форму џихадиста радикализованих на даљину, који се размножавају захваљујући убрзаној експанзији паметних телефона, приступачности интернета, ширењу мрежа и платформи, као што су Јутјуб и Гугл Ертх".

Експерти као што је Стјуарт нову генерацију џихадиста називају "учесницима отпора без вође, јер се регрутовани терориста никада не среће са онима који га регрутују".

Истовремено, терористичке групе преузимају одговорност за нападе које нису ни спроводили, нити активно планирали.

Масакр у Орланду показује колико је тешко потенцијалном џихадисти ући у траг, рекао је Стјуарт у интервјуу за Глас Америке.

Он тврди да није случајно што Федерални истражни биро, ФБИ, није успео да држи нападача Омара Матина на оку, иако су против њега отворене две истраге. 2013. и 2014.

ФБИ отвара истрагу пошто добије пријаву о датој особи, а затим до одређеног рока мора да утврди да ли је у питању криминална активност. Уколико кривични преступ није установљен, случај мора да се затвори, објашњава Стјуарт.

"Тако је изгледа било са Матином. ФБИ у истрази 2013, као и у истрази поново покренутој 2014. није установио везу између Омара Матина и неке од терористичких организација", рекао је он.

И мада укупан буџет 18 америчких обавештајних служби износи 80 милијарди долара годишње, Стјуарт наводи да су средства за борбу против тероризма на домаћем терену и даље веома ограничена.

Он наводи да “ово ново поље тероризма је толико широко да не постоји довољно капацитета за праћења свакога 24 сата на дан. ФБИ има око 11.000 агената у земљи, с тим бројем немогуће је пратити непрекидно сваку сумњиву особу".

Антитерористичка кампања САД донедавно је била усмерена против највишег вођства Ал Каиде и Исламске државе. Напор је био успешан, јер у периоду после терористичког напада 11. септембра 2001. на америчком тлу није дошло ни до каквих спектакуларних акција.

Међутим, Стјуарт истиче да је то био и главни разлог новог облика тероризма - регрутовања домаћих терориста.

Америчке обавештајне агенције сада се појачано залажу за то да посао спречавања тероризма код куће поделе са грађанима. Оне позивају грађане да пријаве све што виде сумњиво.

“У овом времену домаћих џихадиста, људи би требало да бране сопствени терен, било да је то власник продавнице оружја или грађанин који је запазио нешто сумњиво", каже Стјуарт.

Он је указао на то да се зна да су колеге на послу приметиле да је Омар у последње време испољавао мржњу према ЛБТГ заједници и да су почели да гледају на њега као на опасну особу.

"Права дебата о томе како изаћи на крај са домаћим терористима тек је започела", закључио је Стјуарт.

Фото: ГеттyИмагес

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Аха

14.06.2016 08:29

Ма јели онај Бревик из Норвешке дзихадиста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Аха

14.06.2016 09:18

Он је лудак али није религиозни фанатик!

Name

ДреамЈоб

14.06.2016 09:22

Да је мени добити посао у Стратфору, каквих бих ја тек небулоза могао смислити не би ми били равни Лазански и Галијашевић заједно :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

14.06.2016 09:31

ТИ МЕ НАЗИВАШ ЛУДАКОМ, УБРЗО ЋУ И КОД ТЕБЕ "АХА"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

видим добро.

15.06.2016 18:32

Зворничан: Не разумеш да те гледам и пазим на тебе.

Name

Црни

15.06.2016 09:24

Ваљда Америка има те мреже под контролом смарт пхоне има невигацију и локацију , као и аута банковне и кредитне картице , камере гоогле све снима ЦИА и ФБИ нису вам ни потребни само пар способни комака који ће да спријечавају свако зло

ОДГОВОРИТЕ