'Došlo je vrijeme terorista iz komšiluka'

Mogućnost da stvore užasan dugotrajan efekat s relativno malo sredstava biće i dalje atraktivna za teroriste u urbanim sredinama, kaže Skot Stjuart.

Svijet 14.06.2016 | 10:10
'Došlo je vrijeme terorista iz komšiluka'
Osim toga, analitičar američke privatne agencija za strateške analize Stratfor istakao je da su takve akcije postale nova uobičajena stvar u Americi.

"Svedoci smo takvih napada još od 2009. Imali smo Čatanugu, Njujork, Litl Rok, Fort Hud, San Bernardino, sada Orlando", kazao je Stjuart.

Stjuart je rekao da sve to postaje normalno kao opasnost.

"Takvi napadi na meke ciljeve će verovatno da traju prilično dugo, jer terorizam u urbanim sredinama ne iziskuje ni mnogo sredstava, niti složenu obuku. Današnji teroristi predstavljaju najizrazičitiju formu džihadista radikalizovanih na daljinu, koji se razmnožavaju zahvaljujući ubrzanoj ekspanziji pametnih telefona, pristupačnosti interneta, širenju mreža i platformi, kao što su Jutjub i Gugl Erth".

Eksperti kao što je Stjuart novu generaciju džihadista nazivaju "učesnicima otpora bez vođe, jer se regrutovani terorista nikada ne sreće sa onima koji ga regrutuju".

Istovremeno, terorističke grupe preuzimaju odgovornost za napade koje nisu ni sprovodili, niti aktivno planirali.

Masakr u Orlandu pokazuje koliko je teško potencijalnom džihadisti ući u trag, rekao je Stjuart u intervjuu za Glas Amerike.

On tvrdi da nije slučajno što Federalni istražni biro, FBI, nije uspeo da drži napadača Omara Matina na oku, iako su protiv njega otvorene dve istrage. 2013. i 2014.

FBI otvara istragu pošto dobije prijavu o datoj osobi, a zatim do određenog roka mora da utvrdi da li je u pitanju kriminalna aktivnost. Ukoliko krivični prestup nije ustanovljen, slučaj mora da se zatvori, objašnjava Stjuart.

"Tako je izgleda bilo sa Matinom. FBI u istrazi 2013, kao i u istrazi ponovo pokrenutoj 2014. nije ustanovio vezu između Omara Matina i neke od terorističkih organizacija", rekao je on.

I mada ukupan budžet 18 američkih obaveštajnih službi iznosi 80 milijardi dolara godišnje, Stjuart navodi da su sredstva za borbu protiv terorizma na domaćem terenu i dalje veoma ograničena.

On navodi da “ovo novo polje terorizma je toliko široko da ne postoji dovoljno kapaciteta za praćenja svakoga 24 sata na dan. FBI ima oko 11.000 agenata u zemlji, s tim brojem nemoguće je pratiti neprekidno svaku sumnjivu osobu".

Antiteroristička kampanja SAD donedavno je bila usmerena protiv najvišeg vođstva Al Kaide i Islamske države. Napor je bio uspešan, jer u periodu posle terorističkog napada 11. septembra 2001. na američkom tlu nije došlo ni do kakvih spektakularnih akcija.

Međutim, Stjuart ističe da je to bio i glavni razlog novog oblika terorizma - regrutovanja domaćih terorista.

Američke obaveštajne agencije sada se pojačano zalažu za to da posao sprečavanja terorizma kod kuće podele sa građanima. One pozivaju građane da prijave sve što vide sumnjivo.

“U ovom vremenu domaćih džihadista, ljudi bi trebalo da brane sopstveni teren, bilo da je to vlasnik prodavnice oružja ili građanin koji je zapazio nešto sumnjivo", kaže Stjuart.

On je ukazao na to da se zna da su kolege na poslu primetile da je Omar u poslednje vreme ispoljavao mržnju prema LBTG zajednici i da su počeli da gledaju na njega kao na opasnu osobu.

"Prava debata o tome kako izaći na kraj sa domaćim teroristima tek je započela", zaključio je Stjuart.

Foto: GettyImages

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Aha

14.06.2016 08:29

Ma jeli onaj Brevik iz Norveške dzihadista?

ODGOVORITE
Name

Za Aha

14.06.2016 09:18

On je ludak ali nije religiozni fanatik!

Name

DreamJob

14.06.2016 09:22

Da je meni dobiti posao u Stratforu, kakvih bih ja tek nebuloza mogao smisliti ne bi mi bili ravni Lazanski i Galijašević zajedno :)))

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

14.06.2016 09:31

TI ME NAZIVAŠ LUDAKOM, UBRZO ĆU I KOD TEBE "AHA"!

ODGOVORITE
Name

vidim dobro.

15.06.2016 18:32

Zvorničan: Ne razumeš da te gledam i pazim na tebe.

Name

Crni

15.06.2016 09:24

Valjda Amerika ima te mreže pod kontrolom smart phone ima nevigaciju i lokaciju , kao i auta bankovne i kreditne kartice , kamere google sve snima CIA i FBI nisu vam ni potrebni samo par sposobni komaka koji će da spriječavaju svako zlo

ODGOVORITE