Русија: БиХ не треба да улази у НАТО

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов каже да Русија сматра да БиХ не би требало да улази у НАТО, али да одлуку треба да донесу грађани БиХ на референдуму.

Босна и Херцеговина 14.06.2016 | 09:20
Русија: БиХ не треба да улази у НАТО
"Питање је шта НАТО може урадити за БиХ. Може ли појачати њену безбједност или стабилност, како може допринијети статусу БиХ у Европи и цијелом свијету, а што је најважније, може ли изградити кохезивније друштво? Још нисам чуо увјерљив доказ да би то могло бити тако, напротив", навео је Иванцов за бањалучке Независне новине.

"Зато је наша препорука да БиХ не би требало да иде у чланство. Истовремено, морам рећи да коначна одлука лежи на грађанима ове земље. Вјерујем да референдум може дати одговор на то питање", нагласио је он. 

Руски амбасадор у БиХ је оцијенио и да је Канцеларија високог представника у БиХ (ОХР) превазиђена, јер он у БиХ више не игра активну улогу. 

Осим тога, истакао је Иванцов, ОХР тјера стране у БиХ да траже помоћ са стране, а то их спречава да саме пронађу рјешења. 

Говорећи о односима БиХ и Русије и улози коју његова земља има у БиХ, руски амбасадор је рекао да Русија има већи степен сарадње са Србијом, али да то "не значи да занемарује БиХ". 

"БиХ видимо као важног партнера на Балкану. Ми смо гаранти Дејтонског споразума и трудимо се да играмо улогу како бисмо обезбиједили да споразум буде имплементиран. Развијамо трговинске и економске односе. Рецимо, наше кумулативне инвестиције износе ту око двије милијарде долара", навео је Иванцов. 

Он је додао да Русија има јаке везе, посебно са Републиком Српском, али да то никако не значи да занемарује Федерацију БиХ. 

"То једноставно значи да су нам историјске везе нешто ближе с Бањалуком. Међутим, присутни смо у цијелој земљи и тако желимо наставити", навео је руски амбасадор. 

Говорећи о односу Русије и САД, Иванцов да те двије земље "можда неће бити пријатељи", али да постоји потреба за комуникацијом. 

Он је навео да је таква ситуација резултат размјештања антибалистичких ракета у Европи, довођења НАТО-а све ближе и ближе руским границама, или свега што се дешава у Украјини и око ње. 

"Ми смо се увијек залагали за сарадњу. Можда нећемо бити пријатељи, али јасно је да постоји потреба за комуникацијом", истакао је руски дипломата.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

саја

14.06.2016 08:25

Босни и Херцеговини уопште није потребна војска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

14.06.2016 08:40

Ех кад би се ти пито и круха би жељни били ако неможеш помоћи и немораш одмагати а и гурати руке гдје им није мјесто !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

14.06.2016 09:14

Цим се Србија и Хрватска разорузају и Босна це.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

14.06.2016 09:14

Свака држава има своју војску зашто не и БИХ ? Дабогда да смо сви заједно и да је све једно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајор

14.06.2016 10:53

А засто не треба БиХ да улази у НАТО? Ста сте ви Руси помагали БиХ-РС? Све европске дрзаве су у НАТО, сто неби и БиХ. Да сте ви толико добри, онда неби поједине бивсе дрзаве совјетског савеза били или тразили улазак у НАТО, остали би уз Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бум

15.06.2016 12:09

Браво децко,паметно зборис,него овај пут недовољно за пролазну оцену,видимо се у августу-на поправном

Name

Карадоз

14.06.2016 11:02

Русија нек брине своје бриге а има их довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

14.06.2016 11:34

А шта је са фирмама што су их Руси купили, јел то очити доказ да је то на климавим ногама. Није ни Русија што је некад била сада само владају лични интереси.

ОДГОВОРИТЕ