Цане незаконито ослобођен за шверц

Врховни касациони суд (ВКС) утврдио је да је Апелациони суд у Београду повриједио закон у поступку против бизнисмена Станка Суботића Цанета и његових сарадника, јер није прихватио кључне доказе тужилаштва против њих, због чега су правоснажно ослобођени од оптужби за кријумчарење цигарета током деведесетих година.

Србија 14.06.2016 | 07:49
Цане незаконито ослобођен за шверц
Портпарол ВКС Биљана Ракић рекла је да је ВКС усвојио захтјев за заштиту законитости Републичког јавног тужилаштва у случају који је вођен против Суботића.

Том одлуком међутим није дирано у правоснажност пресуде Апелационог суда из децембра прошле године, којом су Суботић и његови сарадници због недостатка доказа ослобођени оптужби за кријумчарење цигарета. Правоснажна пресуда остаје на снази и не може се мијењати на штету окривљеног. Апелациони суд наиме у другостепеном поступку није прихватио као доказ фотокопије докумената које му је поднијело тужилаштво а који су, према ставу ВКС, подобни за доказ у овом поступку.

Тужилаштво за организовани криминал тврдило је да су оригинална документа, којима би се потврдило кријумчарење цигарета уништена, како би се прикриле криминалне радње.

По оцјени ВКС, а супротно ставу Апелационог суда, законом није прописано да искључиво овјерена фотокопија исправе може имати карактер доказа, наводи се у пресуди ВКС.

Највиша судска инстанца, даље каже да се "чињенице у кривичном поступку могу доказивати свим доказима, осим онима који су сами по себи или по начину прибављања у супротности са ЗКП-ом, дакле и неовјереном фотокопијом исправе". Осим Суботића, правоснажно су ослобођени оптужби и директор Савезне управе царина Михаљ Кертес, Суботићев сестрић Никола Милошевић, Милан Ранковић,  Јовица Ранђеловић и још десет особа.

Оптужница је Суботића теретила да је био на челу групе која је шверцовала цигарете током 1995. и 1996. године из Македоније у Србију и продавала их правним и физичким лицима. Група је, према оптужници, на штету буџета стекла корист од 28 милиона евра и шест милиона америчких долара. Првом првостепеном пресудом Специјалног суда, која је била укинута, Суботић је био је осуђен на шест година затвора, а остали оптужени на казне од годину до пет година затвора. Другом првостепеном пресудом, која је изречена 18. јула 2014. године сви оптужени су ослобођени оптужби због недостатка доказа за тврдње из оптужнице.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СУЛУДИ ПОСМАТРАЦ

14.06.2016 08:06

Ако се том цовеку суди 10 година онда се зна стаје по среди продаја знаци купис судију и све је средјено да је неко имао добру вољу да га осуди осудио бих га 2009те.али дил је дил и трговци познати продавци МИЛОСЕВИЦА,КАРАДЗИЦА ,МЛАДИЦА,ХАДЗИЦА.и тако редом по 5 милиона долара плус отимацина од убијених из земунског клана *ЛЕПА ПАРА*

ОДГОВОРИТЕ