Cane nezakonito oslobođen za šverc

Vrhovni kasacioni sud (VKS) utvrdio je da je Apelacioni sud u Beogradu povrijedio zakon u postupku protiv biznismena Stanka Subotića Caneta i njegovih saradnika, jer nije prihvatio ključne dokaze tužilaštva protiv njih, zbog čega su pravosnažno oslobođeni od optužbi za krijumčarenje cigareta tokom devedesetih godina.

Srbija 14.06.2016 | 07:49
Cane nezakonito oslobođen za šverc
Portparol VKS Biljana Rakić rekla je da je VKS usvojio zahtjev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužilaštva u slučaju koji je vođen protiv Subotića.

Tom odlukom međutim nije dirano u pravosnažnost presude Apelacionog suda iz decembra prošle godine, kojom su Subotić i njegovi saradnici zbog nedostatka dokaza oslobođeni optužbi za krijumčarenje cigareta. Pravosnažna presuda ostaje na snazi i ne može se mijenjati na štetu okrivljenog. Apelacioni sud naime u drugostepenom postupku nije prihvatio kao dokaz fotokopije dokumenata koje mu je podnijelo tužilaštvo a koji su, prema stavu VKS, podobni za dokaz u ovom postupku.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdilo je da su originalna dokumenta, kojima bi se potvrdilo krijumčarenje cigareta uništena, kako bi se prikrile kriminalne radnje.

Po ocjeni VKS, a suprotno stavu Apelacionog suda, zakonom nije propisano da isključivo ovjerena fotokopija isprave može imati karakter dokaza, navodi se u presudi VKS.

Najviša sudska instanca, dalje kaže da se "činjenice u krivičnom postupku mogu dokazivati svim dokazima, osim onima koji su sami po sebi ili po načinu pribavljanja u suprotnosti sa ZKP-om, dakle i neovjerenom fotokopijom isprave". Osim Subotića, pravosnažno su oslobođeni optužbi i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Milan Ranković,  Jovica Ranđelović i još deset osoba.

Optužnica je Subotića teretila da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima. Grupa je, prema optužnici, na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara. Prvom prvostepenom presudom Specijalnog suda, koja je bila ukinuta, Subotić je bio je osuđen na šest godina zatvora, a ostali optuženi na kazne od godinu do pet godina zatvora. Drugom prvostepenom presudom, koja je izrečena 18. jula 2014. godine svi optuženi su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza za tvrdnje iz optužnice.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SULUDI POSMATRAC

14.06.2016 08:06

Ako se tom coveku sudi 10 godina onda se zna staje po sredi prodaja znaci kupis sudiju i sve je sredjeno da je neko imao dobru volju da ga osudi osudio bih ga 2009te.ali dil je dil i trgovci poznati prodavci MILOSEVICA,KARADZICA ,MLADICA,HADZICA.i tako redom po 5 miliona dolara plus otimacina od ubijenih iz zemunskog klana *LEPA PARA*

ODGOVORITE