Ердоган лажирао факултетску диплому

Турски председник оптужен да нема високо образовање јер нико не може да нађе оригинал његове факултетске дипломе. Она је, према закону, услов за место на којем се налази.

Свијет 13.06.2016 | 22:30
Ердоган лажирао факултетску диплому
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган нашао се усред новог скандала, овога пута у вези са његовом универзитетском дипломом.

Према наводима из Ердоганове биографије, он је 1981. дипломирао на Факултету за економске и комерцијалне науке Универзитета Мармара. Међутим, на сајту Универзитета не пише да је такав факултет икад постојао.

Наведено је да постоји Факултет за економске и административне науке, али да је основан тек 1982, годину дана након што је Ердоган дипломирао.

Поред тога, оригинал његове дипломе нико не може да нађе. У архиви факултета постоји само привремена диплома, копија дипломе и сертификат издат након регистрације дипломе. Истовремено, нико од његових колега са факултета не може да потврди да је Ердоган дипломирао.

Турски новинар Рафаел Сади изјавио је да је заједно са Ердоганом уписао факултет 1974, али да не зна да ли је председник завршио све четири године или мање.

"Треба водити рачуна о томе да у оно време нико није правио разлику између више школе и факултета. Једина ствар која је била важна јесте то да ли планирате да идете у војску након студија. На пример, ја сам напустио факултет на четвртој години. Не знам да ли је Ердоган дошао до краја и добио диплому или је урадио исто што и ја", навео је Сади за руску агенцију "Спутњик".

Упркос томе што је Универзитет Мармара саопштио да је Ердоган завршио факултет у трајању од четири године, јавност у то не верује док не види оригинал дипломе.

Захтев за истрагу

Због тога је Омер Фарук Еминагаоглу, бивши председник Асоцијације судија и тужилаца, предао званичан захтев Врховном изборном савету да истражи да ли је Ердоган завршио факултет и да ли је прекршио изборни закон.

"Проблем је у томе што оригиналне дипломе нема. Уз то, у постојећим документима, која говоре о томе да Ердоган има диплому, има неслагања. То отвара сумњу да је председник завршио факултет. Ако није, онда је прекршен изборни закон, који говори да председник мора да има завршен факултет", навео је Еминагаоглу за "Спутњик".

Он је додао да једино Врховни изборни савет може да истражи целу ствар, али да то тело до сада није показало никакво интересовање.

Грађани траже оставку

Након што Реџеп Тајип Ердоган није успео да докаже да је дипломирао, на Твитеру се појавила иницијатива за његову смену. Под хаштагом #YаДипломаYаИстифа, што значи "или диплома или оставка", хиљаде грађана траже да Ердоган или докаже да је завршио четири године факултета или да напусти водећу позицију у земљи.

Фото: АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дпс

14.06.2016 09:18

Силе и агенције "Спутњик"

ОДГОВОРИТЕ