Erdogan lažirao fakultetsku diplomu

Turski predsednik optužen da nema visoko obrazovanje jer niko ne može da nađe original njegove fakultetske diplome. Ona je, prema zakonu, uslov za mesto na kojem se nalazi.

Svijet 13.06.2016 | 22:30
Erdogan lažirao fakultetsku diplomu
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan našao se usred novog skandala, ovoga puta u vezi sa njegovom univerzitetskom diplomom.

Prema navodima iz Erdoganove biografije, on je 1981. diplomirao na Fakultetu za ekonomske i komercijalne nauke Univerziteta Marmara. Međutim, na sajtu Univerziteta ne piše da je takav fakultet ikad postojao.

Navedeno je da postoji Fakultet za ekonomske i administrativne nauke, ali da je osnovan tek 1982, godinu dana nakon što je Erdogan diplomirao.

Pored toga, original njegove diplome niko ne može da nađe. U arhivi fakulteta postoji samo privremena diploma, kopija diplome i sertifikat izdat nakon registracije diplome. Istovremeno, niko od njegovih kolega sa fakulteta ne može da potvrdi da je Erdogan diplomirao.

Turski novinar Rafael Sadi izjavio je da je zajedno sa Erdoganom upisao fakultet 1974, ali da ne zna da li je predsednik završio sve četiri godine ili manje.

"Treba voditi računa o tome da u ono vreme niko nije pravio razliku između više škole i fakulteta. Jedina stvar koja je bila važna jeste to da li planirate da idete u vojsku nakon studija. Na primer, ja sam napustio fakultet na četvrtoj godini. Ne znam da li je Erdogan došao do kraja i dobio diplomu ili je uradio isto što i ja", naveo je Sadi za rusku agenciju "Sputnjik".

Uprkos tome što je Univerzitet Marmara saopštio da je Erdogan završio fakultet u trajanju od četiri godine, javnost u to ne veruje dok ne vidi original diplome.

Zahtev za istragu

Zbog toga je Omer Faruk Eminagaoglu, bivši predsednik Asocijacije sudija i tužilaca, predao zvaničan zahtev Vrhovnom izbornom savetu da istraži da li je Erdogan završio fakultet i da li je prekršio izborni zakon.

"Problem je u tome što originalne diplome nema. Uz to, u postojećim dokumentima, koja govore o tome da Erdogan ima diplomu, ima neslaganja. To otvara sumnju da je predsednik završio fakultet. Ako nije, onda je prekršen izborni zakon, koji govori da predsednik mora da ima završen fakultet", naveo je Eminagaoglu za "Sputnjik".

On je dodao da jedino Vrhovni izborni savet može da istraži celu stvar, ali da to telo do sada nije pokazalo nikakvo interesovanje.

Građani traže ostavku

Nakon što Redžep Tajip Erdogan nije uspeo da dokaže da je diplomirao, na Tviteru se pojavila inicijativa za njegovu smenu. Pod haštagom #YaDiplomaYaIstifa, što znači "ili diploma ili ostavka", hiljade građana traže da Erdogan ili dokaže da je završio četiri godine fakulteta ili da napusti vodeću poziciju u zemlji.

Foto: AP

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dps

14.06.2016 09:18

Sile i agencije "Sputnjik"

ODGOVORITE