Нагле промјене курса и слабљење долара

Инвеститори на финансијским тржиштима се припремају за могући шок и нагле промјене цијена финансијских инструмената, које ће услиједити уколико Британци одлуче да напусте ЕУ.

Регион 13.06.2016 | 17:20
Нагле промјене курса и слабљење долара
Већ сада се може осјетити нервоза. Одмах након отварања финансијких тржишта је дошло до неуобичајено великих помака вриједности валута, а током седмице ће се вјероватно још повећати.

Наиме, идућих дана ће централне банке САД-а, Јапана, Швајцарске и Уједињеног Краљевства одржати важне састанке на којима одлучују о висини каматних стопа, а објаве њихових одлука увијек узрокују велике промјене курса валута.

Највећи утицај на тржиште имаће одлука америчке централне банке. До недавно су готово сви аналитичари и инвестиори сматрали како ће током љета америчка централна банка поновно подићи каматне стопе и на тај начин послати поруку о добром стању у којем се налази америчка привреда.

Прије десетак дана је објављен извјештај о неуобичајено малом броју нових радних мјеста у мају, због чега би америчка централна банка поновно могла одгодити подизање каматних стопа.

Будући да висина каматних стопа може значајно повећати или смањити интерес за поједином валутом, каква год одлука буде донешена у сриједу, може се очекивати нагла промјена курса америчког долара у односу на све остале валуте.

Аналитичари Адмирал Маркетса сматрају како постоји велика вјероватноћа да се одгоде подизања каматних стопа и с таквим исходом се може очекивати привремено слабљење америчке валуте.

Без обзира на тачан тренутак сљедећег подизања каматних стопа, у САД-у су каматне стопе у порасту, док су у већини осталих развијених привреда практично непромијењене. Наредних годину до двије биће исплативије капитал држати у америчкој валути, због чега би на крају године долар у односу на евро, франак и јапански јен требао бити јачи него што је сада.

Централна банка Уједињеног Краљевства неће доносити одлуке неколико дана прије референдума, већ ће само јавност упозорити на могуће негативне посљедице напуштања ЕУ.

Од Швајцарске народне банке такође не треба много очекивати. Вјероватно ће поновно нагласити како је франак прејак и да очекују његово слабљење, што неће имати одређеног утицаја на курс швајцарске валуте. Наиме, након напуштања одбране курса прошле године, инвеститори не вјерују да ће се СНБ упуштати у нове интервенције.

Јапанска централна банка такође одлучује о монетарној политици, а одлука ће вјероватно имати значајан утицај на курс јена.

Уколико гувернер централне банке донесе одлуку о додатним мјерама попуштања монетарне политике или их бар најави за провођење у блиској будућности, јен би могао нагло ослабити. Уколико не буде говора о новим мјерама, јен би могао нагло ојачати и наставити тај тренд који траје од почетка године.

Извор: адмиралмаркетс.цом.хр

Коментари / 0

Оставите коментар