Nagle promjene kursa i slabljenje dolara

Investitori na finansijskim tržištima se pripremaju za mogući šok i nagle promjene cijena finansijskih instrumenata, koje će uslijediti ukoliko Britanci odluče da napuste EU.

Region 13.06.2016 | 17:20
Nagle promjene kursa i slabljenje dolara
Već sada se može osjetiti nervoza. Odmah nakon otvaranja finansijkih tržišta je došlo do neuobičajeno velikih pomaka vrijednosti valuta, a tokom sedmice će se vjerovatno još povećati.

Naime, idućih dana će centralne banke SAD-a, Japana, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva održati važne sastanke na kojima odlučuju o visini kamatnih stopa, a objave njihovih odluka uvijek uzrokuju velike promjene kursa valuta.

Najveći uticaj na tržište imaće odluka američke centralne banke. Do nedavno su gotovo svi analitičari i investiori smatrali kako će tokom ljeta američka centralna banka ponovno podići kamatne stope i na taj način poslati poruku o dobrom stanju u kojem se nalazi američka privreda.

Prije desetak dana je objavljen izvještaj o neuobičajeno malom broju novih radnih mjesta u maju, zbog čega bi američka centralna banka ponovno mogla odgoditi podizanje kamatnih stopa.

Budući da visina kamatnih stopa može značajno povećati ili smanjiti interes za pojedinom valutom, kakva god odluka bude donešena u srijedu, može se očekivati nagla promjena kursa američkog dolara u odnosu na sve ostale valute.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju kako postoji velika vjerovatnoća da se odgode podizanja kamatnih stopa i s takvim ishodom se može očekivati privremeno slabljenje američke valute.

Bez obzira na tačan trenutak sljedećeg podizanja kamatnih stopa, u SAD-u su kamatne stope u porastu, dok su u većini ostalih razvijenih privreda praktično nepromijenjene. Narednih godinu do dvije biće isplativije kapital držati u američkoj valuti, zbog čega bi na kraju godine dolar u odnosu na evro, franak i japanski jen trebao biti jači nego što je sada.

Centralna banka Ujedinjenog Kraljevstva neće donositi odluke nekoliko dana prije referenduma, već će samo javnost upozoriti na moguće negativne posljedice napuštanja EU.

Od Švajcarske narodne banke takođe ne treba mnogo očekivati. Vjerovatno će ponovno naglasiti kako je franak prejak i da očekuju njegovo slabljenje, što neće imati određenog uticaja na kurs švajcarske valute. Naime, nakon napuštanja odbrane kursa prošle godine, investitori ne vjeruju da će se SNB upuštati u nove intervencije.

Japanska centralna banka takođe odlučuje o monetarnoj politici, a odluka će vjerovatno imati značajan uticaj na kurs jena.

Ukoliko guverner centralne banke donese odluku o dodatnim mjerama popuštanja monetarne politike ili ih bar najavi za provođenje u bliskoj budućnosti, jen bi mogao naglo oslabiti. Ukoliko ne bude govora o novim mjerama, jen bi mogao naglo ojačati i nastaviti taj trend koji traje od početka godine.

Izvor: admiralmarkets.com.hr

Komentari / 0

Ostavite komentar