ЕУРО - Шампион се мучио, али и славио: Пике срушио Чешку!

Фудбалска репрезентација Шпаније победом је почела одбрану титуле на Европском првенству у Француској.

Фудбал 13.06.2016 | 17:15
ЕУРО - Шампион се мучио, али и славио: Пике срушио Чешку!
Екипа Висентеа дел Боскеа је у првом колу Д групе савладала Чешку у Тулузу са минималних 1:0 голом Ђерара Пикеа у 87. минуту.

Бранилац титуле је према очекивањима имао много већи посед лопте и много више прилика, али Мората, Нолито и Силва нису успевали да савладају Чеха и деловало је да ће Чеси извући бод.

Ипак, три минута пре краја Пике се нашао на правом месту после центаршута Инијесте и донео је важну победу за Шпансе на старту турнира.

Претходно је у недељу у првом мечу групе Хрватска победила Турску са 1:0, а у петак ће се састати Шпанија – Турска и Хрватска – Чешка.

Ток утакмице:

Чешка се није уплашила и добро је почела дуел у Тулузу. У петом минуту екипа Павела Врбе имала је добру прилику из прекида на ивици казненог простора, али нису озбиљније угрозили гол Де Хее.

Шпанци у првих 10 минута нису успели да развију своју игру кратких пасова, а први пут су озбиљније угрозили Чехе у 14. минуту. Инијеста је центрирао са леве стране из прекида, али је одбрана Чешке добро реаговала.

Прву прилику Шпанци су имали у 16. минуту. Хаунфран је проиграо Силву који је заврнуо са десне стране, али је ударац Морате ипак одбранио Чех. Што је меч више одмицао, Шпанци су играли све сигурније, а Чеси су имали све мање лопту у своммпоседу.

У 29. минуту поново је Мората био у прилици. Прихватио је лопту са леве стране на ивици казненог простора, успео је финтом да избаци једног противничког играча, али није био прецизан.

Четири минута касније своје мајсторство је показао и Нолито. Сјајно је проиграо Фабрегаса на петерцу, али је играч Челсија превише размишљао и прилика је пропала.

Нова добра акцијан Шпанаца уследила је у 39. минуту. Андрес Инијеста је мајсторски проиграо Албу који је покушао ударцем искоса са леве стране, али је Чех одбранио.

У 41. минуту и јубиларац силва је могао да затресе мрежу. Избегао је офсајд замку, али је Чех истрчао на време.

Већ у првом минуту другог дела Шпанија је поново запретила Чеху. Овога пута је после акције Морате Хубник за мало постигао аутогол, а после корнера је сјајну шансу имао и Серхио Рамос.

Чеси су могли да шокирају Шпанце у 57. минуту, а поново је у центру пажње био Хубник. Нашао се у одличној прилици после центаршута са десне стране, али ипак није захватио лопту како је желео и Де Хеа је лако одбранио.

Чеси су се после 20-ак минута у другом делу ослободили притиска, а до гола су могли у 65. минуту. Гебре Селасије је био у одличној прилици после корнера, али је одбрана Шпаније успела да интервенише.

Шпанци су посајали све нервознији што се утакмица више примицала крају, па су у неким акцијама и на силу покушавали да пробију одбрану Чешке. У 73. минуту Силва је имао одличну позицију на ивици казненог простора, био је неометан, али је слабо шутирао далеко поред гола.

Четири минута пре краја Шпанија је ипак повела. Инијеста је сјајно центрирао са леве стране, а на правом месту нашао се Пике и рутински је главом послао лоппту поред Чеха – 1:0.

У последњим тренуцима утакмице Дарида је могао да шокира Шпанце, али је из сјајне ситуације снажно шутирао право у Де Хеу.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар