EURO - Šampion se mučio, ali i slavio: Pike srušio Češku!

Fudbalska reprezentacija Španije pobedom je počela odbranu titule na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Fudbal 13.06.2016 | 17:15
EURO - Šampion se mučio, ali i slavio: Pike srušio Češku!
Ekipa Visentea del Boskea je u prvom kolu D grupe savladala Češku u Tuluzu sa minimalnih 1:0 golom Đerara Pikea u 87. minutu.

Branilac titule je prema očekivanjima imao mnogo veći posed lopte i mnogo više prilika, ali Morata, Nolito i Silva nisu uspevali da savladaju Čeha i delovalo je da će Česi izvući bod.

Ipak, tri minuta pre kraja Pike se našao na pravom mestu posle centaršuta Inijeste i doneo je važnu pobedu za Španse na startu turnira.

Prethodno je u nedelju u prvom meču grupe Hrvatska pobedila Tursku sa 1:0, a u petak će se sastati Španija – Turska i Hrvatska – Češka.

Tok utakmice:

Češka se nije uplašila i dobro je počela duel u Tuluzu. U petom minutu ekipa Pavela Vrbe imala je dobru priliku iz prekida na ivici kaznenog prostora, ali nisu ozbiljnije ugrozili gol De Hee.

Španci u prvih 10 minuta nisu uspeli da razviju svoju igru kratkih pasova, a prvi put su ozbiljnije ugrozili Čehe u 14. minutu. Inijesta je centrirao sa leve strane iz prekida, ali je odbrana Češke dobro reagovala.

Prvu priliku Španci su imali u 16. minutu. Haunfran je proigrao Silvu koji je zavrnuo sa desne strane, ali je udarac Morate ipak odbranio Čeh. Što je meč više odmicao, Španci su igrali sve sigurnije, a Česi su imali sve manje loptu u svommposedu.

U 29. minutu ponovo je Morata bio u prilici. Prihvatio je loptu sa leve strane na ivici kaznenog prostora, uspeo je fintom da izbaci jednog protivničkog igrača, ali nije bio precizan.

Četiri minuta kasnije svoje majstorstvo je pokazao i Nolito. Sjajno je proigrao Fabregasa na petercu, ali je igrač Čelsija previše razmišljao i prilika je propala.

Nova dobra akcijan Španaca usledila je u 39. minutu. Andres Inijesta je majstorski proigrao Albu koji je pokušao udarcem iskosa sa leve strane, ali je Čeh odbranio.

U 41. minutu i jubilarac silva je mogao da zatrese mrežu. Izbegao je ofsajd zamku, ali je Čeh istrčao na vreme.

Već u prvom minutu drugog dela Španija je ponovo zapretila Čehu. Ovoga puta je posle akcije Morate Hubnik za malo postigao autogol, a posle kornera je sjajnu šansu imao i Serhio Ramos.

Česi su mogli da šokiraju Špance u 57. minutu, a ponovo je u centru pažnje bio Hubnik. Našao se u odličnoj prilici posle centaršuta sa desne strane, ali ipak nije zahvatio loptu kako je želeo i De Hea je lako odbranio.

Česi su se posle 20-ak minuta u drugom delu oslobodili pritiska, a do gola su mogli u 65. minutu. Gebre Selasije je bio u odličnoj prilici posle kornera, ali je odbrana Španije uspela da interveniše.

Španci su posajali sve nervozniji što se utakmica više primicala kraju, pa su u nekim akcijama i na silu pokušavali da probiju odbranu Češke. U 73. minutu Silva je imao odličnu poziciju na ivici kaznenog prostora, bio je neometan, ali je slabo šutirao daleko pored gola.

Četiri minuta pre kraja Španija je ipak povela. Inijesta je sjajno centrirao sa leve strane, a na pravom mestu našao se Pike i rutinski je glavom poslao lopptu pored Čeha – 1:0.

U poslednjim trenucima utakmice Darida je mogao da šokira Špance, ali je iz sjajne situacije snažno šutirao pravo u De Heu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar