Анализа - видео: "Енглези су дјевојчице"...!

Покушали смо да анализирамо зашто су енглески навијачи/хулигани "магнет" за навијаче/хулигане из других земаља који их сматрају за најважнији "скалп". Прочитајте шта каже један од руских хулигана после нереда у Марсеју.

Фудбал 13.06.2016 | 23:00
Анализа - видео: "Енглези су дјевојчице"...!
Језиве сцене хулиганских обрачуна на улицама Марсеја, али и неких других градова у Француској, показале су сву слабост УЕФА и француских органа безбедности. Наравно, тешко је покрити сваки педаљ државе, сваку улицу, али поједини поступци, односно неделање органа безбедности, поготово на и око стадиона иде на душу Француској, као домаћину Европског првенства 2016.

Прва грешка УЕФА била је та што је репрезентације Русије и Енглеске ставила да играју у Марсеју, који је сам по себи град са озбиљном историјом инцицената, нереда, хулиганских туча. Већ првог дана боравка у француској луци било је јасно да Енглези неће имати мира. 

Најпре су их напали локални "ултраси", а потом и Руси, који су били више него добро припремљени.

Руси су их прегазили. Буквално.

Погледајте само неке од прегршт снимака који су се појавили после великих нереда у Марсеју, а у наставку текста прочитајте и шта један од руских хулигана прича о Енглезима и идејама Руса.





Зашто баш Енглези? Зашто су баш они "мета" свима?

НАДОБУДНОСТ

Енглези су познати као веома надобудни, препотентни, да готово све сматрају нижим од себе... Познато је да у Енглеској они не праве проблеме, али чим кроче ван територије своје земље хоће да се "покажу". Уз то, има примера и када уопште нису пристојни и не поштују земљу у коју су дошли. Ако сте били негде у Грчкој на мору, а тамо сте срели Енглезе, знате о чему причамо. Такав став, наравно, прст је у око свим осталима. Енглези тврде да никога нису провоцирали и да су само пробали да се бране од свих напада. Према свим расположивим подацима и видео снимцима, углавном, јесу у праву, али далеко од тога да су "цвећке" и да својим песмама и песмицама, али и понашањем нису долили "уље на ватру". Као што је приметио легендарни енглески фудбалер Гари Линекер: "Како увек проблеми са енглеским навијачима?".

ИСТОРИЈА/ТРАДИЦИЈА

Хулиганизам је и настао у Енглеској, баш као и фудбал. Организоване навијачке групе, потом "казнене експедиције" биле су једно од главних обележја енглеског фудбала. Све док Маргарет Тачер није "пресекла" и донела ригорозне мере против хулигана. Данас, у Премијер лиги туче навијача су права реткост, али није да су потпуно ишчезле, што је и било за очекивати. Поготово их има у мањим лигама. Али, кад оду негде ван своје земље, спремни су за "фајт". Због тог "педигреа" као највећим хулиганима или боље рећи "иноваторима" хулиганског покрета - свим другим навијачима прави је изазов да их нападну. Дакле, ДОКАЗИВАЊЕ у навијачком свету. Што - НАРАВНО - није оправдање за било кога, нити за ове језиве сцене са Европског првенства.

Према појединим подацима, на Европско првенство у Француској дошло је око 15.000 руских навијача, а међу њима и најтврђа језгра навијачких група неколико клубова (Локомотива Москва, ЦСКА Москва, Спартак Москва, Зенит Санкт Петербург...).

"Договорили смо се да за време ЕУРА заборавимо на наше међусобне размирице. Дошли смо због Русије и да покажемо Енглезима!", изјавио је извесни Владимир (тако се представио), који је рекао да је учествовао у појединим тучама претходних дана.

Он каже да су многи дошли само да би се обрачунали са Енглезима.

"Стално их слушамо како причају за себе да су главни хулигани у фудбалу и слично. Дошли смо да им покажемо да су девојчице", рекао је тај руски хулиган.

Упоредио је руске хулигане и енглеске.

"Они су дебели, старији и само пију. Навијачи и хулигани из Русије су углавном млађи ликови, између 20 и 30 година и сви се баве спортом, боксом или неким другим вештинама. Дошли смо да Енглезима покажемо да нису хулигани и да не знају да се бију. Много момака из Русије дошло је овде само са тим циљем", каже Владимир и наставља:

"Разликујемо се по свему. Они у тучама користе флаше, столице, а ми само песнице. Употреба неког оружја само повећава опасност од повреда, а ово ми схватамо као спорт. Не желимо, нити имамо намеру да некога убијемо, већ само желимо да покажемо своју снагу".

После свих инцидената на улицама Марсеја, али и на стадиону, после утакмице Енглеска - Русија (1:1), УЕФА је запретила и једнима и другима да ће их избацити са Европског првенства.

Руске хулигане то апсолутно не занима.

"Апсолутно нас не занима ни УЕФА, нити шта одлучује... Нас ништа не може да заустави", поручује Владимир.

ПОЛИТИКА

Никако се из овог покушаја анализе жестоких акција руских хулигана не сме изоставити политика. Она је неизбежан фактор у свету, а ни фудбал и све што уз њега иде није имун од ње. Кримски рат, вођен од 1853. до 1856. године, у којем је са једне стране била царска Русија, а са друге Османлије, Французи, Енглези, далека је историја. Француси и Британци тада су стали на страну Османлија јер су видели опасност од тога да Русија контролише цело Црно море. Али, у новије време, у политикама водећих елита управо се историја "позива" у помоћ. Криза у Украјини и на Криму, који се "самоприпојио" Русији, погрејао је национализме широм Европе. Британци су, попут целе Европске уније, најпре учествовали у свргавању са власти украјинског председника Виктора Јануковича и постављање нове власти, директно под контролом ЕУ и САД, а онда су притисли Русију санкцијама. Потом је Крим на референдуму одлучио да се уједини са Русијом, да би уследили нови притисци из Европе на Владимира Путина.

Цела та ситуација, наравно, подгрева и најниже националистичке страсти. Руси су дошли у Француску и да би, могуће, и са те стране показали снагу.



Проблем и бојазан је да би хулигански талас могао да се прелије и на остале градове у Француској. Већ је било туча у Лансу, потом обрачуна Немаца са Украјинцима, активни су били и навијачи Пари Сен-Жермена који су имали нешто да "поруче" Турцима, а Руси су, успут, показали и Пољацима да не смеју да се опуштају...

Извор: мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило

13.06.2016 21:10

Путин је послао праву екипу,браво момци свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Пан

14.06.2016 06:58

Јако поучно за младе у Српској...

ОДГОВОРИТЕ