Analiza - video: "Englezi su djevojčice"...!

Pokušali smo da analiziramo zašto su engleski navijači/huligani "magnet" za navijače/huligane iz drugih zemalja koji ih smatraju za najvažniji "skalp". Pročitajte šta kaže jedan od ruskih huligana posle nereda u Marseju.

Fudbal 13.06.2016 | 23:00
Analiza - video: "Englezi su djevojčice"...!
Jezive scene huliganskih obračuna na ulicama Marseja, ali i nekih drugih gradova u Francuskoj, pokazale su svu slabost UEFA i francuskih organa bezbednosti. Naravno, teško je pokriti svaki pedalj države, svaku ulicu, ali pojedini postupci, odnosno nedelanje organa bezbednosti, pogotovo na i oko stadiona ide na dušu Francuskoj, kao domaćinu Evropskog prvenstva 2016.

Prva greška UEFA bila je ta što je reprezentacije Rusije i Engleske stavila da igraju u Marseju, koji je sam po sebi grad sa ozbiljnom istorijom incicenata, nereda, huliganskih tuča. Već prvog dana boravka u francuskoj luci bilo je jasno da Englezi neće imati mira. 

Najpre su ih napali lokalni "ultrasi", a potom i Rusi, koji su bili više nego dobro pripremljeni.

Rusi su ih pregazili. Bukvalno.

Pogledajte samo neke od pregršt snimaka koji su se pojavili posle velikih nereda u Marseju, a u nastavku teksta pročitajte i šta jedan od ruskih huligana priča o Englezima i idejama Rusa.





Zašto baš Englezi? Zašto su baš oni "meta" svima?

NADOBUDNOST

Englezi su poznati kao veoma nadobudni, prepotentni, da gotovo sve smatraju nižim od sebe... Poznato je da u Engleskoj oni ne prave probleme, ali čim kroče van teritorije svoje zemlje hoće da se "pokažu". Uz to, ima primera i kada uopšte nisu pristojni i ne poštuju zemlju u koju su došli. Ako ste bili negde u Grčkoj na moru, a tamo ste sreli Engleze, znate o čemu pričamo. Takav stav, naravno, prst je u oko svim ostalima. Englezi tvrde da nikoga nisu provocirali i da su samo probali da se brane od svih napada. Prema svim raspoloživim podacima i video snimcima, uglavnom, jesu u pravu, ali daleko od toga da su "cvećke" i da svojim pesmama i pesmicama, ali i ponašanjem nisu dolili "ulje na vatru". Kao što je primetio legendarni engleski fudbaler Gari Lineker: "Kako uvek problemi sa engleskim navijačima?".

ISTORIJA/TRADICIJA

Huliganizam je i nastao u Engleskoj, baš kao i fudbal. Organizovane navijačke grupe, potom "kaznene ekspedicije" bile su jedno od glavnih obeležja engleskog fudbala. Sve dok Margaret Tačer nije "presekla" i donela rigorozne mere protiv huligana. Danas, u Premijer ligi tuče navijača su prava retkost, ali nije da su potpuno iščezle, što je i bilo za očekivati. Pogotovo ih ima u manjim ligama. Ali, kad odu negde van svoje zemlje, spremni su za "fajt". Zbog tog "pedigrea" kao najvećim huliganima ili bolje reći "inovatorima" huliganskog pokreta - svim drugim navijačima pravi je izazov da ih napadnu. Dakle, DOKAZIVANJE u navijačkom svetu. Što - NARAVNO - nije opravdanje za bilo koga, niti za ove jezive scene sa Evropskog prvenstva.

Prema pojedinim podacima, na Evropsko prvenstvo u Francuskoj došlo je oko 15.000 ruskih navijača, a među njima i najtvrđa jezgra navijačkih grupa nekoliko klubova (Lokomotiva Moskva, CSKA Moskva, Spartak Moskva, Zenit Sankt Peterburg...).

"Dogovorili smo se da za vreme EURA zaboravimo na naše međusobne razmirice. Došli smo zbog Rusije i da pokažemo Englezima!", izjavio je izvesni Vladimir (tako se predstavio), koji je rekao da je učestvovao u pojedinim tučama prethodnih dana.

On kaže da su mnogi došli samo da bi se obračunali sa Englezima.

"Stalno ih slušamo kako pričaju za sebe da su glavni huligani u fudbalu i slično. Došli smo da im pokažemo da su devojčice", rekao je taj ruski huligan.

Uporedio je ruske huligane i engleske.

"Oni su debeli, stariji i samo piju. Navijači i huligani iz Rusije su uglavnom mlađi likovi, između 20 i 30 godina i svi se bave sportom, boksom ili nekim drugim veštinama. Došli smo da Englezima pokažemo da nisu huligani i da ne znaju da se biju. Mnogo momaka iz Rusije došlo je ovde samo sa tim ciljem", kaže Vladimir i nastavlja:

"Razlikujemo se po svemu. Oni u tučama koriste flaše, stolice, a mi samo pesnice. Upotreba nekog oružja samo povećava opasnost od povreda, a ovo mi shvatamo kao sport. Ne želimo, niti imamo nameru da nekoga ubijemo, već samo želimo da pokažemo svoju snagu".

Posle svih incidenata na ulicama Marseja, ali i na stadionu, posle utakmice Engleska - Rusija (1:1), UEFA je zapretila i jednima i drugima da će ih izbaciti sa Evropskog prvenstva.

Ruske huligane to apsolutno ne zanima.

"Apsolutno nas ne zanima ni UEFA, niti šta odlučuje... Nas ništa ne može da zaustavi", poručuje Vladimir.

POLITIKA

Nikako se iz ovog pokušaja analize žestokih akcija ruskih huligana ne sme izostaviti politika. Ona je neizbežan faktor u svetu, a ni fudbal i sve što uz njega ide nije imun od nje. Krimski rat, vođen od 1853. do 1856. godine, u kojem je sa jedne strane bila carska Rusija, a sa druge Osmanlije, Francuzi, Englezi, daleka je istorija. Francusi i Britanci tada su stali na stranu Osmanlija jer su videli opasnost od toga da Rusija kontroliše celo Crno more. Ali, u novije vreme, u politikama vodećih elita upravo se istorija "poziva" u pomoć. Kriza u Ukrajini i na Krimu, koji se "samopripojio" Rusiji, pogrejao je nacionalizme širom Evrope. Britanci su, poput cele Evropske unije, najpre učestvovali u svrgavanju sa vlasti ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i postavljanje nove vlasti, direktno pod kontrolom EU i SAD, a onda su pritisli Rusiju sankcijama. Potom je Krim na referendumu odlučio da se ujedini sa Rusijom, da bi usledili novi pritisci iz Evrope na Vladimira Putina.

Cela ta situacija, naravno, podgreva i najniže nacionalističke strasti. Rusi su došli u Francusku i da bi, moguće, i sa te strane pokazali snagu.



Problem i bojazan je da bi huliganski talas mogao da se prelije i na ostale gradove u Francuskoj. Već je bilo tuča u Lansu, potom obračuna Nemaca sa Ukrajincima, aktivni su bili i navijači Pari Sen-Žermena koji su imali nešto da "poruče" Turcima, a Rusi su, usput, pokazali i Poljacima da ne smeju da se opuštaju...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo

13.06.2016 21:10

Putin je poslao pravu ekipu,bravo momci svaka cast

ODGOVORITE
Name

Petar Pan

14.06.2016 06:58

Jako poučno za mlade u Srpskoj...

ODGOVORITE