Сваког дана једите јабуке и не брините за линију

Већи унос воћа и поврћа које садржи флавоноиде може значајно да помогне у регулисању телесне тежине, а помаже и антоцијан ког има у јагодама, боровницама и молекули којих има у јабукама, крушкама, паприкама, чају...

Здравље 13.06.2016 | 13:53
Сваког дана једите јабуке и не брините за линију
Више воћа и поврћа богатог флавоноидима у исхрани може да помогне одраслим особама да смање телесну тежину, без обзира на године, показала је недавно спроведена америчка студија.

Молекули флавоноида су саставни део Ц витамин комплекса, а неки научници верују да ова једињења имају антиоксидантна и антиинфламаторна својства. Зато су и дијете које се базирају на што већем уносу воћа и поврћа много здравије.

- Открили смо да је повећан унос воћа, као што су јабуке и бобице грожђа, која су иначе добри извори неких врста флавоноида, и те како доприноси смањивању телесне тежине - рекла је водећи аутор студије, Моника Бертоје из Харвардске школе за јавно здравље у Бостону.

Не помажу, међутим, све врсте флавоноида да смршате. А, колико ћете "изгубити" килограма, зависи и од тога колико је кроз ранију исхрану уношено влакана.

- Циљ овог истраживања је да се утврди које воће и поврће може бити најбоље за одржавање тежине - истакла је Бертојеова. - Још није тачно утврђено које воће и поврће може највише да помогне у смањивању гојазности. Тренутно можемо да дамо само смерницу: једите што више воћа и поврћа.

Како би испитали повезаност флавоноида и тежине, Бертојеова и колеге анализирали су податке истраживања које им је доставило око 124.000 америчких здравствених радника прикупљене у периоду од 1986. до 2011. године.

У истраживање нису биле укључене особе са хроничним болестима, као ни појединци који су били гојазни на почетку истраживања. Током истраживања занемарени су и подаци жена које су током учествовања у студији остале у другом стању. Учесници су имали задатак да своју тежину пријављују сваке две године, као и да попуне дијететски упитник сваке четврте године.

На основу података о томе шта су јели, и података америчког Министарства пољопривреде о садржају флавоноида у одређеним намирницама, научници су утврдили колико су ових молекула учесници студије исхраном уносили.

Резултати су показали да је половина учесника конзумирала од 224 до 247 милиграма флавоноида дневно. Током периода од четири године они су се, у просеку, угојили од 2,2 до 4,4 килограма. Они који су имали већи унос флавоноида добијали су нешто мање у тежини.

Уношење седам милиграма више флавоноида, који се налазе у чају и луку, у односу на просечан свакодневни унос показало је да се током четири године тежина смањује за скоро два килограма.

НАМИРНИЦЕ КОЈЕ САДРЖЕ ФЛАВАОНОИДЕ:

-купине
-вишње
-јагоде
-јабуке
-крушке
-цитруси
-плави патлиџан
-лук -паприка
-кељ -празилук
-парадајз
-целер
- бадеми
- кикирики
- чоколада
- црни и зелени чај
- оригано
- соја и њени прозводи

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар