Република Српска добија фискални савјет

Република Српска би ускоро требало да добије фискални савјет, јер је расписан конкурс за избор предсједника и чланова тог тијела.

Република Српска 13.06.2016 | 09:55
Република Српска добија фискални савјет

Фискални савјет чине предсједник и два члана, а на приједлог предсједника Републике Српске послије обављене конкурсне процедуре на петогодишњи мандат их именује Народна скупштина. Кандидати за те позиције морају бити држављани Републике Српске и имати звање мастер, магистар или доктор наука из области економских наука. Услов су и објављени научни радови из области макроекономије, микроекономије, фискалне политике, јавних финансија или рачуноводства, најмање десет година радног искуства и најмање пет година искуства у области јавних финансија. Искључујући услови су јавна функција и било која врста повезаности са буџетским корисницима и политичким партијама.

У Министарству финансија Републике Српске су истакли да је фискални савјет независни орган, који ће оцјењивати кредибилитет фискалне политике и бити одговоран Народној скупштини.

"Дефицит и раст јавног дуга подстакли су многе земље да изврше додатну фискалну консолидацију, што је имало за посљедицу увођење фискалних правила у законе којима је уређен буџетски систем или доношење нових закона којима су дефинисана буџетска правила. С циљем унапређења укупног система јавних финансија и увођења додатне фискалне одговорности за све који троше јавни новац и све нивое власти у Републици Српској, Народна скупштина је задужила Владу да предложи Закон о фискалној одговорности. Тај закон био је основ за формирање фискалног савјета у Републици Српској" кажу у Министарству финансија.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драго

13.06.2016 08:13

Баш ме интересује које ће то величине бити постављене на ова мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО

13.06.2016 08:51

ТАКВИХ У ПОРОДИЦАМА ОВИХ ШТО СУ НА ВЛАСТИ НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

13.06.2016 09:12

Душанка Мајкић и Никола Шпирић и тата Богољуб да имају занимацију у Пензији, Богољубу је наручио докторат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање је сад

13.06.2016 09:22

Што ће конкурс ако се већ прецедник пита..?! За све па и за ово..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предлог

13.06.2016 12:47

Никола Спириц,Небојса Радмановиц а мозе и Дзомбиц,мада би најбоље ресење било Зељка Цвијановиц. Посто је докторирала глупост

ОДГОВОРИТЕ