Republika Srpska dobija fiskalni savjet

Republika Srpska bi uskoro trebalo da dobije fiskalni savjet, jer je raspisan konkurs za izbor predsjednika i članova tog tijela.

Republika Srpska 13.06.2016 | 09:55
Republika Srpska dobija fiskalni savjet

Fiskalni savjet čine predsjednik i dva člana, a na prijedlog predsjednika Republike Srpske poslije obavljene konkursne procedure na petogodišnji mandat ih imenuje Narodna skupština. Kandidati za te pozicije moraju biti državljani Republike Srpske i imati zvanje master, magistar ili doktor nauka iz oblasti ekonomskih nauka. Uslov su i objavljeni naučni radovi iz oblasti makroekonomije, mikroekonomije, fiskalne politike, javnih finansija ili računovodstva, najmanje deset godina radnog iskustva i najmanje pet godina iskustva u oblasti javnih finansija. Isključujući uslovi su javna funkcija i bilo koja vrsta povezanosti sa budžetskim korisnicima i političkim partijama.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske su istakli da je fiskalni savjet nezavisni organ, koji će ocjenjivati kredibilitet fiskalne politike i biti odgovoran Narodnoj skupštini.

"Deficit i rast javnog duga podstakli su mnoge zemlje da izvrše dodatnu fiskalnu konsolidaciju, što je imalo za posljedicu uvođenje fiskalnih pravila u zakone kojima je uređen budžetski sistem ili donošenje novih zakona kojima su definisana budžetska pravila. S ciljem unapređenja ukupnog sistema javnih finansija i uvođenja dodatne fiskalne odgovornosti za sve koji troše javni novac i sve nivoe vlasti u Republici Srpskoj, Narodna skupština je zadužila Vladu da predloži Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Taj zakon bio je osnov za formiranje fiskalnog savjeta u Republici Srpskoj" kažu u Ministarstvu finansija.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Drago

13.06.2016 08:13

Baš me interesuje koje će to veličine biti postavljene na ova mjesta.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO

13.06.2016 08:51

TAKVIH U PORODICAMA OVIH ŠTO SU NA VLASTI NEMA.

ODGOVORITE
Name

Miladin

13.06.2016 09:12

Dušanka Majkić i Nikola Špirić i tata Bogoljub da imaju zanimaciju u Penziji, Bogoljubu je naručio doktorat.

ODGOVORITE
Name

Pitanje je sad

13.06.2016 09:22

Što će konkurs ako se već precednik pita..?! Za sve pa i za ovo..

ODGOVORITE
Name

Predlog

13.06.2016 12:47

Nikola Spiric,Nebojsa Radmanovic a moze i Dzombic,mada bi najbolje resenje bilo Zeljka Cvijanovic. Posto je doktorirala glupost

ODGOVORITE