Додик нема подршку за датум референдума

Председник Републике Српске Милорад Додик нема апсолутну подршку коалиционих партнера за одржавање референдума о Дану Републике на дан локалних избора у БиХ.

Република Српска 13.06.2016 | 08:01
Додик нема подршку за датум референдума

У Социјалистичкој партији и ДНС кажу да подржавају одржавање референдума у Републци Српској о том питању, али ни они, као ни опозиција, нису сигурни да ли би грађани и о том питању требало да се изјашњавају 2. октобра.

"Постоји споразум власти и опозиције да, ако се не промене неке ствари, одржи референдум о Дану Републике. Међутим, да ли можда баш на дан избора или неки други дан, о томе се још може разговарати. Нисам сигуран ни да ли би Централна изборна комисија (ЦИК) дозволила одржавање референдума на дан избора", рекао је за „ЕуроБлиц“ лидер ДНС Марко Павић.

Потпредседник СП Живко Марјанац каже да се о референдуму о Дану Републике још није разговарало у владајућој коалицији и да су за предлог председника Републике Српске чули из медија.

"Додик, Павић и Ђокић још нису разговарали о томе. Када се то питање стави на дневни ред, онда ће се све три странке на својим органима определити о томе, јер је, ипак реч о веома крупном питању. Што се нас тиче, ми још немамо став о том предлогу" рекао је Марјанац.

Док у владајућем табору још калкулишу о датуму одржавања референдума, у опозицији су једногласни – дан локалних избора је апсолутни неприхватљив.

"Када год има неки проблем у Републици Српској Додик покрене питање референдума, како би скренуо пажњу. У току је достављање одговора Народне скупштине Републике Српске Уставном суду БиХ у вези са одлуком о 9. јануару и прво треба сачекати тај епилог. Могу доћи у обзир и припреме за спровођење референдума, али то не мора бити паралелно са локалним изборима, јер се са питањем као што је референдум не треба тако јефтино коцкати. За то је потребан консензус свих у Републици Српској, а не да се користи за политичко поткусуривање за нечије ситне политичке поене" каже посланик СДС у НС РС Недељко Гламочак.

Председник Милорад Додик сматра да би одржавање референдума о Дану Републике било најлакше организовати на дан локалних избора, с обзиром на доступност бирачких спискова, али и мањих трошкова.

Као могуће референдумско питање је најавио – Да ли подржавате да 9. јануар буде Дан Републике?

Могућа злоупотреба

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић поново је и после последњег састанка са председником Републике Српске да референдум о Дану Републике треба одржати, али после локалних избора.

Иванић сматра да би референдум о тако важном питању могао да буде злоупотребљен у предизборне сврхе.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дз-Голуб

13.06.2016 06:07

Курва о постењу-Војник о скрацењу-Додик о референдуму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

13.06.2016 06:18

С обзиром да је Додик и коалициона свита око њега на прошлим изборима освојо 46 % гласова а Тадић 45 % и с обзиром да је то процената од тек пола изашлих на изборе- рачуница говори да ће на референдум(без опозиције и осталог народа који не излази на изборе) изаци 25-26 % народа у РС и то ће бити дефинитивни крах и крај Додикове лажно-српске политике!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре п

14.06.2016 05:06

Ако ти је добра рацуница и вјерујес у њу онда подрзите да буде референдум то је нека логика или рацунас а невјерујес у рацуницу.

Name

Гастербеиитер

13.06.2016 06:41

Сви кукају да смо у беспарици па ако је тако онда је то најповољнији датум за одржавање референдума мислим најмање це да кошта. Дали це ЦИК то дозволити ? Ако буде по њиховом они то неће никад дозволити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

референду 1

13.06.2016 06:55

Ста би сад са референдумом о суду и тузиластву, не контам, одакле сад привца о дану републике кад је НСРС доњела одлуку о референдуму о суду и тузиластву, додик како му се цефне то мјења растаче претаче, луд збуњеног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусти крају..

13.06.2016 09:02

..не разумијеш ти то, зато пусти да се други питају, одлучују, владају, и паре смичу и склањају..

Name

Емпирија

13.06.2016 09:05

Најпогоднији датум за референдум ипак је 1.април. Овогодишњи прође, па да се чека наредни. А како је кренуло и како се ови у власти 'снажно' и паметно залажу, то би могао бити и нови дан РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

001

13.06.2016 09:09

Какав црни референдум? И мала дјеца виде да би то био спара за оне који СУ нас ојадили и осиромасили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

13.06.2016 09:23

Референдум о Дану републике требало би одржати 9.јануара на сам дан Републике.Тако би могао гласати и сам ИРИНЕЈ,члан владајуће коалиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алф

13.06.2016 22:06

Колико овај референдума планира одрзати? Има овај о дану републике? има онај о суду и тузиластву...а има и онај о отцјепљењу :-))))...овај ми је јаци од милана тарота :-)))

ОДГОВОРИТЕ