Dodik nema podršku za datum referenduma

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nema apsolutnu podršku koalicionih partnera za održavanje referenduma o Danu Republike na dan lokalnih izbora u BiH.

Republika Srpska 13.06.2016 | 08:01
Dodik nema podršku za datum referenduma

U Socijalističkoj partiji i DNS kažu da podržavaju održavanje referenduma u Republci Srpskoj o tom pitanju, ali ni oni, kao ni opozicija, nisu sigurni da li bi građani i o tom pitanju trebalo da se izjašnjavaju 2. oktobra.

"Postoji sporazum vlasti i opozicije da, ako se ne promene neke stvari, održi referendum o Danu Republike. Međutim, da li možda baš na dan izbora ili neki drugi dan, o tome se još može razgovarati. Nisam siguran ni da li bi Centralna izborna komisija (CIK) dozvolila održavanje referenduma na dan izbora", rekao je za „EuroBlic“ lider DNS Marko Pavić.

Potpredsednik SP Živko Marjanac kaže da se o referendumu o Danu Republike još nije razgovaralo u vladajućoj koaliciji i da su za predlog predsednika Republike Srpske čuli iz medija.

"Dodik, Pavić i Đokić još nisu razgovarali o tome. Kada se to pitanje stavi na dnevni red, onda će se sve tri stranke na svojim organima opredeliti o tome, jer je, ipak reč o veoma krupnom pitanju. Što se nas tiče, mi još nemamo stav o tom predlogu" rekao je Marjanac.

Dok u vladajućem taboru još kalkulišu o datumu održavanja referenduma, u opoziciji su jednoglasni – dan lokalnih izbora je apsolutni neprihvatljiv.

"Kada god ima neki problem u Republici Srpskoj Dodik pokrene pitanje referenduma, kako bi skrenuo pažnju. U toku je dostavljanje odgovora Narodne skupštine Republike Srpske Ustavnom sudu BiH u vezi sa odlukom o 9. januaru i prvo treba sačekati taj epilog. Mogu doći u obzir i pripreme za sprovođenje referenduma, ali to ne mora biti paralelno sa lokalnim izborima, jer se sa pitanjem kao što je referendum ne treba tako jeftino kockati. Za to je potreban konsenzus svih u Republici Srpskoj, a ne da se koristi za političko potkusurivanje za nečije sitne političke poene" kaže poslanik SDS u NS RS Nedeljko Glamočak.

Predsednik Milorad Dodik smatra da bi održavanje referenduma o Danu Republike bilo najlakše organizovati na dan lokalnih izbora, s obzirom na dostupnost biračkih spiskova, ali i manjih troškova.

Kao moguće referendumsko pitanje je najavio – Da li podržavate da 9. januar bude Dan Republike?

Moguća zloupotreba

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić ponovo je i posle poslednjeg sastanka sa predsednikom Republike Srpske da referendum o Danu Republike treba održati, ali posle lokalnih izbora.

Ivanić smatra da bi referendum o tako važnom pitanju mogao da bude zloupotrebljen u predizborne svrhe.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dz-Golub

13.06.2016 06:07

Kurva o postenju-Vojnik o skracenju-Dodik o referendumu.

ODGOVORITE
Name

p

13.06.2016 06:18

S obzirom da je Dodik i koaliciona svita oko njega na prošlim izborima osvojo 46 % glasova a Tadić 45 % i s obzirom da je to procenata od tek pola izašlih na izbore- računica govori da će na referendum(bez opozicije i ostalog naroda koji ne izlazi na izbore) izaci 25-26 % naroda u RS i to će biti definitivni krah i kraj Dodikove lažno-srpske politike!!!

ODGOVORITE
Name

Re p

14.06.2016 05:06

Ako ti je dobra racunica i vjerujes u nju onda podrzite da bude referendum to je neka logika ili racunas a nevjerujes u racunicu.

Name

Gasterbeiiter

13.06.2016 06:41

Svi kukaju da smo u besparici pa ako je tako onda je to najpovoljniji datum za održavanje referenduma mislim najmanje ce da košta. Dali ce CIK to dozvoliti ? Ako bude po njihovom oni to neće nikad dozvoliti.

ODGOVORITE
Name

referendu 1

13.06.2016 06:55

Sta bi sad sa referendumom o sudu i tuzilastvu, ne kontam, odakle sad privca o danu republike kad je NSRS donjela odluku o referendumu o sudu i tuzilastvu, dodik kako mu se cefne to mjenja rastače pretače, lud zbunjenog.

ODGOVORITE
Name

Pusti kraju..

13.06.2016 09:02

..ne razumiješ ti to, zato pusti da se drugi pitaju, odlučuju, vladaju, i pare smiču i sklanjaju..

Name

Empirija

13.06.2016 09:05

Najpogodniji datum za referendum ipak je 1.april. Ovogodišnji prođe, pa da se čeka naredni. A kako je krenulo i kako se ovi u vlasti 'snažno' i pametno zalažu, to bi mogao biti i novi dan RS-a.

ODGOVORITE
Name

001

13.06.2016 09:09

Kakav crni referendum? I mala djeca vide da bi to bio spara za one koji SU nas ojadili i osiromasili.

ODGOVORITE
Name

Pele

13.06.2016 09:23

Referendum o Danu republike trebalo bi održati 9.januara na sam dan Republike.Tako bi mogao glasati i sam IRINEJ,član vladajuće koalicije.

ODGOVORITE
Name

alf

13.06.2016 22:06

Koliko ovaj referenduma planira odrzati? Ima ovaj o danu republike? ima onaj o sudu i tuzilastvu...a ima i onaj o otcjepljenju :-))))...ovaj mi je jaci od milana tarota :-)))

ODGOVORITE