20 одсто незапослених чека на посао 9 год.

Република Српска кубури са незапосленошћу, а у прилог томе говори и чињеница да чак 20 одсто незапослених чека посао дуже од 9 година. Међу њима су и неквалификовани радници, али и они са дипломама љекара – правила нема. Лоша привреда и незаинтересованост да се било шта поправи су узрок – поручују економисти.

Република Српска 12.06.2016 | 20:12
20 одсто незапослених чека на посао 9 год.

У Републици Српској се помјера граница броја година проведених на Заводу за запошљавање. Али не на боље. У просјеку, 20 одсто незапослених чека посао дуже од 9 година.

Још фрапантнија чињеница је да су то махом квалификовани радници, и то више од 10 хиљада.

Радника без занимања који чекају на Заводу за запошљавање Српске је више од 8 хиљада, а оних са средњом стручном спремом је око 6 хиљада и седамсто.

Један од њих је и Мирослав Гњатовић из Бањалуке који је на бироу посљедњих 15 година.

"На бироу сам све то вријеме, осим периода од 4 године када сам радио у једној приватној фирми", каже он.

Гњатовић је поред свега и син палог борца, а правду тражи штрајкујући у парку Младен Стоајновић, јер се, поручује, мора стати у крај страначком запошљавању.

Ништа боље нису прошли ни они који су завршили најтеже факултете. Стотинушездесетседам доктора су након дугогишњег студирања дочекали дипломе, али и не посао.

Вјероватно их чека карта за иностранство, и то у једном правцу.

"Зар овој земљи не треба млади кадар - млади љекари који желе да остану овдје и помажу грађанима Републике Српске", пита се незапослени доктор медицине Јелена Ковачевић.

Економисти тврде да је главни узрок незапослености лоша привреда. Али и незаинтересованост да се било шта поправи.

Анализа дужине чекања на евиденцији бироа за запошљавање указује да највећи број незапослених чека на запослење годину дана и од годину до три године (по 23,4 одсто).

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

13.06.2016 02:37

Зато предлажем да се чекање за посао урацуна у радни стаж, да народ има пензију од које може да живи у старе с дане. Веома је важно да знамо од чега це народ да живи у старе дане?

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

13.06.2016 05:37

Могу чекати још 300 година. Код нас оваква институција слузи само за плате неколицине подобних и ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ