20 odsto nezaposlenih čeka na posao 9 god.

Republika Srpska kuburi sa nezaposlenošću, a u prilog tome govori i činjenica da čak 20 odsto nezaposlenih čeka posao duže od 9 godina. Među njima su i nekvalifikovani radnici, ali i oni sa diplomama ljekara – pravila nema. Loša privreda i nezainteresovanost da se bilo šta popravi su uzrok – poručuju ekonomisti.

Republika Srpska 12.06.2016 | 20:12
20 odsto nezaposlenih čeka na posao 9 god.

U Republici Srpskoj se pomjera granica broja godina provedenih na Zavodu za zapošljavanje. Ali ne na bolje. U prosjeku, 20 odsto nezaposlenih čeka posao duže od 9 godina.

Još frapantnija činjenica je da su to mahom kvalifikovani radnici, i to više od 10 hiljada.

Radnika bez zanimanja koji čekaju na Zavodu za zapošljavanje Srpske je više od 8 hiljada, a onih sa srednjom stručnom spremom je oko 6 hiljada i sedamsto.

Jedan od njih je i Miroslav Gnjatović iz Banjaluke koji je na birou posljednjih 15 godina.

"Na birou sam sve to vrijeme, osim perioda od 4 godine kada sam radio u jednoj privatnoj firmi", kaže on.

Gnjatović je pored svega i sin palog borca, a pravdu traži štrajkujući u parku Mladen Stoajnović, jer se, poručuje, mora stati u kraj stranačkom zapošljavanju.

Ništa bolje nisu prošli ni oni koji su završili najteže fakultete. Stotinušezdesetsedam doktora su nakon dugogišnjeg studiranja dočekali diplome, ali i ne posao.

Vjerovatno ih čeka karta za inostranstvo, i to u jednom pravcu.

"Zar ovoj zemlji ne treba mladi kadar - mladi ljekari koji žele da ostanu ovdje i pomažu građanima Republike Srpske", pita se nezaposleni doktor medicine Jelena Kovačević.

Ekonomisti tvrde da je glavni uzrok nezaposlenosti loša privreda. Ali i nezainteresovanost da se bilo šta popravi.

Analiza dužine čekanja na evidenciji biroa za zapošljavanje ukazuje da najveći broj nezaposlenih čeka na zaposlenje godinu dana i od godinu do tri godine (po 23,4 odsto).

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

13.06.2016 04:37

Zato predlažem da se čekanje za posao uracuna u radni staž, da narod ima penziju od koje može da živi u stare s dane. Veoma je važno da znamo od čega ce narod da živi u stare dane?

ODGOVORITE
Name

o čemu vi

13.06.2016 07:37

Mogu čekati još 300 godina. Kod nas ovakva institucija sluzi samo za plate nekolicine podobnih i ništa drugo.

ODGOVORITE