Семберија идеална за производњу краставца

Краставци произведени у Семберији су изузетног квалитета и може да се представе као својеврсни бренд овог подручја, оцјена је пољопривредног стручњака и регионалног менаџера норвешке компаније "Јара" Стевана Месаровића.

Република Српска 12.06.2016 | 21:54
Семберија идеална за производњу краставца

Он истиче да су микроклиматски услови Семберије идеални за производњу краставца одличног квалитета и високог приноса, уз најмању примјену заштитних средстава у односу на друга подручја у којима се производи ова пољопривредна култура.

Породица Шубарић у Обарској производи краставац искључиво у пластеницима, уз примјену најсавременијих агротехничких мјера што гарантује заштићену производњу.

"Биљне болести као што су племењача, пепелница, гљивична обољења, бактериозе - елиминишу се сталном контролом влаге и температуре, провјетравањем пластеника, уз минималну примјену заштитних средстава која се махом користе и у органској прозводњи", указује Месаровић.

"Одличан је род, листови су чисти, нема пестицида, може да се једе, не мора се ни прати", додаје он.

Краставци произведени у Семберији имају и квалитет и здравствени учинак.

"Посљедње третмане имао је када је биљка била са два, до три листа и након тога није прскан. 95 одсто пољопривредника у Семберији гаји краставац што није принуђено да га хемијски третира", објашњава Месаровић.

"Ја 100 одсто гарантујем да је овај краставац здрав и да није прскан. Такође, битно је да се прати технологија и мора се бити максимално посвећено производњи", додаје Слободан Шубарић, пољопривредник из Обарске код Бијељине.

И кад год дођете на семберску пијацу и када купите семберски краставац можете бити сигурни да је у тај производ уложено много рада, уакзују пољопривредници. 

 

Многи агрономи у свијету знају да је Семберија у таквом појасу да има врхунске услове за производњу здраве хране. Имамо квалитет, квантитет, али и даље извоз је минималан. Зашто?

"Лако је њега продати у свијету, ако сте организовани. Само се морате тако организовати да постоји слијед у документацији, која доказује кад шта и како је урађено. Мора бити неко ко стоји иза тога да има повјерење интернационалних институција да изда тај сертификат и то је суштина цијеле приче", тврди Месаровић.

Али за сада пољопривредници и државне инситуције нису ускладиле своје интересе, па све стоји, указује Месаровић.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Луцкy

12.06.2016 15:36

Што га неко лаже. Јести неопране краставце који се производе за продају може луд. На њима није минимум него максимум пестицида. Уби пламењача без прскања,па ја ни за кућну употребу не могу произвести довољно краставаца јер их пламењача поби без прскања. Зато ми много краће трају без прскања и чим их пламењача стрефи а стрефи их сваке године обавезно (прије или касније) све оде бестрага за неколика дана.

ОДГОВОРИТЕ