Semberija idealna za proizvodnju krastavca

Krastavci proizvedeni u Semberiji su izuzetnog kvaliteta i može da se predstave kao svojevrsni brend ovog područja, ocjena je poljoprivrednog stručnjaka i regionalnog menadžera norveške kompanije "Jara" Stevana Mesarovića.

Republika Srpska 12.06.2016 | 21:54
Semberija idealna za proizvodnju krastavca

On ističe da su mikroklimatski uslovi Semberije idealni za proizvodnju krastavca odličnog kvaliteta i visokog prinosa, uz najmanju primjenu zaštitnih sredstava u odnosu na druga područja u kojima se proizvodi ova poljoprivredna kultura.

Porodica Šubarić u Obarskoj proizvodi krastavac isključivo u plastenicima, uz primjenu najsavremenijih agrotehničkih mjera što garantuje zaštićenu proizvodnju.

"Biljne bolesti kao što su plemenjača, pepelnica, gljivična oboljenja, bakterioze - eliminišu se stalnom kontrolom vlage i temperature, provjetravanjem plastenika, uz minimalnu primjenu zaštitnih sredstava koja se mahom koriste i u organskoj prozvodnji", ukazuje Mesarović.

"Odličan je rod, listovi su čisti, nema pesticida, može da se jede, ne mora se ni prati", dodaje on.

Krastavci proizvedeni u Semberiji imaju i kvalitet i zdravstveni učinak.

"Posljednje tretmane imao je kada je biljka bila sa dva, do tri lista i nakon toga nije prskan. 95 odsto poljoprivrednika u Semberiji gaji krastavac što nije prinuđeno da ga hemijski tretira", objašnjava Mesarović.

"Ja 100 odsto garantujem da je ovaj krastavac zdrav i da nije prskan. Takođe, bitno je da se prati tehnologija i mora se biti maksimalno posvećeno proizvodnji", dodaje Slobodan Šubarić, poljoprivrednik iz Obarske kod Bijeljine.

I kad god dođete na sembersku pijacu i kada kupite semberski krastavac možete biti sigurni da je u taj proizvod uloženo mnogo rada, uakzuju poljoprivrednici. 

 

Mnogi agronomi u svijetu znaju da je Semberija u takvom pojasu da ima vrhunske uslove za proizvodnju zdrave hrane. Imamo kvalitet, kvantitet, ali i dalje izvoz je minimalan. Zašto?

"Lako je njega prodati u svijetu, ako ste organizovani. Samo se morate tako organizovati da postoji slijed u dokumentaciji, koja dokazuje kad šta i kako je urađeno. Mora biti neko ko stoji iza toga da ima povjerenje internacionalnih institucija da izda taj sertifikat i to je suština cijele priče", tvrdi Mesarović.

Ali za sada poljoprivrednici i državne insitucije nisu uskladile svoje interese, pa sve stoji, ukazuje Mesarović.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lucky

12.06.2016 15:36

Što ga neko laže. Jesti neoprane krastavce koji se proizvode za prodaju može lud. Na njima nije minimum nego maksimum pesticida. Ubi plamenjača bez prskanja,pa ja ni za kućnu upotrebu ne mogu proizvesti dovoljno krastavaca jer ih plamenjača pobi bez prskanja. Zato mi mnogo kraće traju bez prskanja i čim ih plamenjača strefi a strefi ih svake godine obavezno (prije ili kasnije) sve ode bestraga za nekolika dana.

ODGOVORITE