Припрема захтјева за преиспитивање пресуде

Шест мјесеци након што је Уставни суд Босне и Херцеговине прогласио неусклађеним с Уставом БиХ 9. јануар, Дан Републике Српске, тим Народне скупштине Републике Српске припрема приједлог захтјева за преиспитивање те одлуке.

Република Српска 12.06.2016 | 21:56
Припрема захтјева за преиспитивање пресуде

За сутра у Бањалуци најављена је сједница тима, који до 25. јуна Уставном суду БиХ треба да достави захтјев за преспитивање пресуде.

Крајем новембра прошле године Уствани суд БиХ је оспорио 9. јануар као Дан Републике, а потом је услиједила заједничка изјава водећих политичких представника Српске којом је одбачена одлука Уставног суда БиХ те затражено од парламента БиХ да у року 120 дана усвоји закон о Уставном суду БиХ јер ће у противном бити проведен референдум на којем би народ одлучио да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике Српске, 9. јануара.

Закон о Уставном суду БиХ није усвојен, а о могућем референдум у Српској о 9. јануару постоји сагласност српских странака, али не и о датуму када би се требало провести изјашњавање грађана.

Предсједник  Српске Милорад Додик сматра да референдум треба одржати истовремено с локалним изборима у октобру, док су у СДС-у мишљења да то треба бити након избора.

"Предсједник СНСД-а Милорад Додик (СНСД), најављујући одржавање референдума о Дану Републике истога дана када ће бити и локални избори, 2. октобра, исказује несигурност у изборне резултате своје странке", сматра предсједник СДС-а Младен Босић.

Предложио је Додику да, уколико му је стало до референдума, да не буде везан за локалне изборе, него да се одржи касније, како би било избјегуто манипулисање грађанима.

Уколико би се у Народној скупштини Републике Српске и усвојила одлука о референдуму о 9. јануару, извјесно је да ће бити оспорена у Клубу Бошњака Вијећа народа Републике Српске.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

бице интересантно

12.06.2016 12:23

Занимљиво је да се не припрема залба јер се ваљда нема коме залити посто је уставни суд крајња инстанца него се припрема некакав 'захтијев за преиспитивање пресуде'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

12.06.2016 12:33

Одлуке Суда се спроводе,који вам је к..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

12.06.2016 15:20

Али у правој држави.

Name

Боле

12.06.2016 14:06

Смјесно, јос цемо тузити врховни суд, у РС је све могуце?!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоби

12.06.2016 14:31

Код нас је све смијешно и жалосно. Човјек из Милића унутар МУП-а РС узима по 10.000 КМ да врши запошљавање у МУП РС. Тајкуни владају по РС.

Name

ГЕНЕРАЦИЈО

14.06.2016 08:44

ГОСПОДИНЕ ДМИЧИЋУ, ВИ СТЕ ПРОФЕСОР И ПРЕДАЈЕТЕ СТУДЕНТИМА УСТАВНО ПРАВО, И ОЦЈЕЊУЈЕТЕ СВОЈ РАД АЛИ ВАШ РАД ЋЕ ОЦЈЕНИ УСТАВНИ СУД. ПРЕСИПАШ ИЗ ШУПЉЕГ У ПРАЗНО.

ОДГОВОРИТЕ