Priprema zahtjeva za preispitivanje presude

Šest mjeseci nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neusklađenim s Ustavom BiH 9. januar, Dan Republike Srpske, tim Narodne skupštine Republike Srpske priprema prijedlog zahtjeva za preispitivanje te odluke.

Republika Srpska 12.06.2016 | 21:56
Priprema zahtjeva za preispitivanje presude

Za sutra u Banjaluci najavljena je sjednica tima, koji do 25. juna Ustavnom sudu BiH treba da dostavi zahtjev za prespitivanje presude.

Krajem novembra prošle godine Ustvani sud BiH je osporio 9. januar kao Dan Republike, a potom je uslijedila zajednička izjava vodećih političkih predstavnika Srpske kojom je odbačena odluka Ustavnog suda BiH te zatraženo od parlamenta BiH da u roku 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH jer će u protivnom biti proveden referendum na kojem bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike Srpske, 9. januara.

Zakon o Ustavnom sudu BiH nije usvojen, a o mogućem referendum u Srpskoj o 9. januaru postoji saglasnost srpskih stranaka, ali ne i o datumu kada bi se trebalo provesti izjašnjavanje građana.

Predsjednik  Srpske Milorad Dodik smatra da referendum treba održati istovremeno s lokalnim izborima u oktobru, dok su u SDS-u mišljenja da to treba biti nakon izbora.

"Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik (SNSD), najavljujući održavanje referenduma o Danu Republike istoga dana kada će biti i lokalni izbori, 2. oktobra, iskazuje nesigurnost u izborne rezultate svoje stranke", smatra predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Predložio je Dodiku da, ukoliko mu je stalo do referenduma, da ne bude vezan za lokalne izbore, nego da se održi kasnije, kako bi bilo izbjeguto manipulisanje građanima.

Ukoliko bi se u Narodnoj skupštini Republike Srpske i usvojila odluka o referendumu o 9. januaru, izvjesno je da će biti osporena u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda Republike Srpske.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

bice interesantno

12.06.2016 12:23

Zanimljivo je da se ne priprema zalba jer se valjda nema kome zaliti posto je ustavni sud krajnja instanca nego se priprema nekakav 'zahtijev za preispitivanje presude'

ODGOVORITE
Name

Mile

12.06.2016 12:33

Odluke Suda se sprovode,koji vam je k..

ODGOVORITE
Name

Cccc

12.06.2016 15:20

Ali u pravoj državi.

Name

Bole

12.06.2016 14:06

Smjesno, jos cemo tuziti vrhovni sud, u RS je sve moguce?!!

ODGOVORITE
Name

Hobi

12.06.2016 14:31

Kod nas je sve smiješno i žalosno. Čovjek iz Milića unutar MUP-a RS uzima po 10.000 KM da vrši zapošljavanje u MUP RS. Tajkuni vladaju po RS.

Name

GENERACIJO

14.06.2016 08:44

GOSPODINE DMIČIĆU, VI STE PROFESOR I PREDAJETE STUDENTIMA USTAVNO PRAVO, I OCJENJUJETE SVOJ RAD ALI VAŠ RAD ĆE OCJENI USTAVNI SUD. PRESIPAŠ IZ ŠUPLJEG U PRAZNO.

ODGOVORITE