Непознат узрок смрти дјечака из Градишке

Дјечак из Градишке В. Р. (12) преминуо је у петак на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске (УКЦ РС) у Бањалуци, али тачан узрок смрти нико нам није могао потврдити.

Република Српска 11.06.2016 | 21:45
Непознат узрок смрти дјечака из Градишке

Овај дванаестогодишњак је био ученик шестог разреда Основне школе "Данило Борковић" у градишком насељу Сењак, а према ријечима наставника и директора школе, ништа чудно, ни необично нису примијетили у његовом понашању све док од дјечаковог оца нису добили информацију да је изостао с наставе због болести.

Иако су се из градишког Дома здравља појавиле информације да је узрок смрти дјечака менингитис, генерални директор УКЦ РС Мирко Станетић рекао је у петак да дјечак није преминуо од менингитиса, али да не може износити детаље о смрти без одобрења његових родитеља, с обзиром на то да је ријеч о малољетном лицу.

"Ток и исход лијечења за ово малољетно лице нема епидемиолошких размјера, нема опасности по друге особе. Тежина болести је довела до смрти, али није у питању менингитис", рекао је Станетић.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Богдан Миленковић истиче да нема мјеста паници и страху од ширења болести.

"Нема мјеста паници, нити непромишљеним изјавама које би изазвале панику код грађана. Ради се о појединачном случају обољења", рекао је Миленковић.

Он је навео да су симптоми менингитиса веома висока температура, праћена мучнином, повраћањем и главобољом, а јавља се и кочење врата.

"Они који су сједили с њим у клупи у разреду и дружили се треба да посјете свог љекара те да приме превентивну терапију", нагласио је Миленковић.

Родитељи дјеце која похађају ову школу у Градишци у страху су у петак долазили у школу да се информишу о томе да ли дјеца треба да долазе на часове или не.

Одјељенски старјешина Јелица Вуковић рекла је да је дјечак редовно похађао наставу те да је у уторак изостао, након чега је отац обавијестио наставнике о узроку његовог изостанка.

"Он нас је информисао да ученик није дошао у школу из здравствених разлога, јер има стомачни вирус и температуру која изазива повраћање те да је отишао код љекара", рекла је Вуковићева.

Директор школе Зоран Миљевић казао је да су дан касније сазнали од блиских рођака породице да је ученик смјештен на Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске.

"Вијест о смрти нашег ученика нас је дубоко потресла и покушавамо да будемо прибрани и да смиримо ђаке, наставнике и родитеље. Добили смо препоруке из Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка које кораке треба да предузме школа", истакао је Миљевић.

Додаје да је кратким дописом у затвореним ковертама обавијестио родитеље дјеце, која су похађала наставу са преминулим дјечаком, да се настава редовно наставља и да нема мјеста паници. Нагласио је да је о цијелој ситуацији информисао и чланове наставничког вијећа.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

11.06.2016 18:09

Изражавајући саучешће Родитељима преминулог дјецака из Градишке од менингитиса желим само да упозорим школске власти да је то заразна болест која се преноси слично грипу. Зато смрт дјецака треба пажљиво испитати и болест тако спречити а не само лецити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерација

12.06.2016 09:14

Постоје ли патолози да утврде тачан узрок смрти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С4

12.06.2016 12:15

Дјечак је умро од менингитиса и тачка! Комплет особље у ДЗ и Болници Градишка, које је било у контакту с дјечаком, стављено је на превентивну антибиотску терапију, типичну за менингитис. У плавим ковертама, упућеним родитељима, није баш писало тако како лаже Станетић! Због чега се у оваквим ситуацијама обмањује јавност?! Зашто не кажу истину и готово?! Људима се дадну препоруке, медицина одради своје и завршена ствар. А, можда је и то једна од одлука комитета тзв. СНСД-а, у духу "сина свих синова", чији су они наследници.

ОДГОВОРИТЕ