Nepoznat uzrok smrti dječaka iz Gradiške

Dječak iz Gradiške V. R. (12) preminuo je u petak na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci, ali tačan uzrok smrti niko nam nije mogao potvrditi.

Republika Srpska 11.06.2016 | 21:45
Nepoznat uzrok smrti dječaka iz Gradiške

Ovaj dvanaestogodišnjak je bio učenik šestog razreda Osnovne škole "Danilo Borković" u gradiškom naselju Senjak, a prema riječima nastavnika i direktora škole, ništa čudno, ni neobično nisu primijetili u njegovom ponašanju sve dok od dječakovog oca nisu dobili informaciju da je izostao s nastave zbog bolesti.

Iako su se iz gradiškog Doma zdravlja pojavile informacije da je uzrok smrti dječaka meningitis, generalni direktor UKC RS Mirko Stanetić rekao je u petak da dječak nije preminuo od meningitisa, ali da ne može iznositi detalje o smrti bez odobrenja njegovih roditelja, s obzirom na to da je riječ o maloljetnom licu.

"Tok i ishod liječenja za ovo maloljetno lice nema epidemioloških razmjera, nema opasnosti po druge osobe. Težina bolesti je dovela do smrti, ali nije u pitanju meningitis", rekao je Stanetić.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Bogdan Milenković ističe da nema mjesta panici i strahu od širenja bolesti.

"Nema mjesta panici, niti nepromišljenim izjavama koje bi izazvale paniku kod građana. Radi se o pojedinačnom slučaju oboljenja", rekao je Milenković.

On je naveo da su simptomi meningitisa veoma visoka temperatura, praćena mučninom, povraćanjem i glavoboljom, a javlja se i kočenje vrata.

"Oni koji su sjedili s njim u klupi u razredu i družili se treba da posjete svog ljekara te da prime preventivnu terapiju", naglasio je Milenković.

Roditelji djece koja pohađaju ovu školu u Gradišci u strahu su u petak dolazili u školu da se informišu o tome da li djeca treba da dolaze na časove ili ne.

Odjeljenski starješina Jelica Vuković rekla je da je dječak redovno pohađao nastavu te da je u utorak izostao, nakon čega je otac obavijestio nastavnike o uzroku njegovog izostanka.

"On nas je informisao da učenik nije došao u školu iz zdravstvenih razloga, jer ima stomačni virus i temperaturu koja izaziva povraćanje te da je otišao kod ljekara", rekla je Vukovićeva.

Direktor škole Zoran Miljević kazao je da su dan kasnije saznali od bliskih rođaka porodice da je učenik smješten na Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske.

"Vijest o smrti našeg učenika nas je duboko potresla i pokušavamo da budemo pribrani i da smirimo đake, nastavnike i roditelje. Dobili smo preporuke iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška koje korake treba da preduzme škola", istakao je Miljević.

Dodaje da je kratkim dopisom u zatvorenim kovertama obavijestio roditelje djece, koja su pohađala nastavu sa preminulim dječakom, da se nastava redovno nastavlja i da nema mjesta panici. Naglasio je da je o cijeloj situaciji informisao i članove nastavničkog vijeća.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

11.06.2016 18:09

Izražavajući saučešće Roditeljima preminulog djecaka iz Gradiške od meningitisa želim samo da upozorim školske vlasti da je to zarazna bolest koja se prenosi slično gripu. Zato smrt djecaka treba pažljivo ispitati i bolest tako sprečiti a ne samo leciti!

ODGOVORITE
Name

Generacija

12.06.2016 09:14

Postoje li patolozi da utvrde tačan uzrok smrti.

ODGOVORITE
Name

С4

12.06.2016 12:15

Дјечак је умро од менингитиса и тачка! Комплет особље у ДЗ и Болници Градишка, које је било у контакту с дјечаком, стављено је на превентивну антибиотску терапију, типичну за менингитис. У плавим ковертама, упућеним родитељима, није баш писало тако како лаже Станетић! Због чега се у оваквим ситуацијама обмањује јавност?! Зашто не кажу истину и готово?! Људима се дадну препоруке, медицина одради своје и завршена ствар. А, можда је и то једна од одлука комитета тзв. СНСД-а, у духу "сина свих синова", чији су они наследници.

ODGOVORITE