ЕП: Пораз Албаније на ЕУРО дебију од ''браће'' Швајцараца!

Фудбалери Швајцарске победили су Албанију са 1:0 у првом колу А групе на Европском првенству у Ленсу.

Фудбал 11.06.2016 | 17:30
ЕП: Пораз Албаније на ЕУРО дебију од ''браће'' Швајцараца!

Победу свом тиму донео је Шер у петом минуту.

У наредном колу Швајцарска игра са Румунијом у среду у 18 часова на Парку принчева, а Албанија три сата касније на Велодрому игра са Француском.

У петак је на отварању Француска савладала Румунију са 2:1 у истој групи.

Швајцарска је повела већ у петом минуту после корнера голом Шера. Та екипа играла је боље у већем делу сусрета, али ни Албанија није била безопасна када се средином првог дела игре ослободила притиска, међутим није успела да поравна резултат. У финишу полувремена екипа Ђанија де Бјазија остала је без капитена Цане који је због играња у руком у казненом простору добио други жути картон и морао је да напусти терен.

У другом полувремену Албанија се добро сналазила са играчем мање, Швајцарска је нападала, најопаснији био је Сеферовић, али голман Бериша је сјајно чувао свој гол. И Албанија је у неколико наврата имала прилику да стигне до изједначења, али њени фудбалери нису реаговали на прави начин када је било потребно.

Меч ове две екипе занимљив је по томе што су чак петнаесторица играча албанског порекла, а двоцифрен број њих је рођен или је одрастао у Швајцарској. У центру пажње су браћа Џака, 25-годишњи фудбалер наступа за Албанију, а две године млађи Гранит игра за Швајцарску.

Ово је био дебитантски меч Албаније на Европском првенству.

Швајцарска је кренула нападачки од самог старта, а иницијатива се исплатила већ у петом минуту. Корнер је са десне стране извео Шаћири, голман Албаније није добро проценио лет лопте, изашао је како би је боксовао, али се Шер добро снашао у скоку и главом постигао гол за 1:0.

Швајцарска се боље сналазила на средини терена, али Албанија је постепено почела да прелази на противничу половину и да прети. Шансу су имали после фаула који је код скраћеног коренера направио Шер, који је том приликом зарадио жути картон. После слободног ударца голман Швајцарске хвата лопту. Неколико тренутака потом Швајцарци су могли до 2:0, али непрецизан је био Сеферовић.

Албанија се ослободила притиска, заиграла растерећеније, стигла је и до првог корнера, после ког, међутим, није запретила противнику. Најбоља прилика пропуштена је у 27. минуту, када је Роши упослио Џаку у казненом простору, али он није упутио квалитетан ударац. Период нешто боље игре Албаније се наставио, после новог корнера Шер је спасао своју екипу, избацивши лопту из петерца испред противничких игара.

Стопостотна прилка за Албанију пропуштена је у 31. минуту, Садику је добио сјајну лопту са своје половине, изашао испред Зомера, али он је успео да га заустави.

У 36. минуту Албанија је остала са играчем мање на терену, због другог жутог картона терен је морао да напусти капитен Цана јер је у казненом простору играо руком, када је у лежећем положају покушао да спречи да лопта стигне до фудбалера Швајцарске.

Швајцарска је поново успоставила ритам с почетка сусрета и наставила да контролише ситуацију на терену. После одлично изведеног слободног ударца стативу је погодио Џемаили. Он је потом имао још једну сјајну прилику унутар казненог простора, али је шутирао поред гола. Неколико тренутака касније покушао је Сеферовић, али је Бериша одбранио његов ударац.

На почетку другог полувремена Швајцарска користи играча више на терену, њени играчи лепо комбинују пре казненим простором Албаније, Сеферовић је контантна опасност по гол Берише.

Албанци су више пажње морали да усмере на чување свог гола, а идеја да контранападима запрете ривалу није им полазила за руком.

Бериша је ко зна који пут на мечу успео да заустави Сеферовића, овога пута швајцарски фудбалер био је у стопостотној прилици у 67. минуту, покушао је искоса са леве стране, а албански чувар мреже ђоном је одбранио.

Селектор Албаније решио је да и поред играча мање, у последњих петнаестак минута појача напад, па је уместо Рошија убацио Цикалешија. После дуго времена велика шасна за Албанију, Садику је прошао по десној страни, шутирао искоса са пет метара, али је погодио спољни део мреже.

Нападима са свих страна Швајцарска је желела да дуплира предност и мирније уђе у завршницу, али је Бериша наставио да бриљира на свом голу.

Албанија је највећу шансу на мечу пропустила пет минута пре краја. Неколико минута пошто је ушао у игру, Гаши је добио лопту, изашао сам пред голмана, међутим деловао је збуњено, премишљао се како да упути ударац, а када је то и учинио, Зомер је одлично реаговао и врховима прстију избацио лопту ван терена.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар