EP: Poraz Albanije na EURO debiju od ''braće'' Švajcaraca!

Fudbaleri Švajcarske pobedili su Albaniju sa 1:0 u prvom kolu A grupe na Evropskom prvenstvu u Lensu.

Fudbal 11.06.2016 | 17:30
EP: Poraz Albanije na EURO debiju od ''braće'' Švajcaraca!

Pobedu svom timu doneo je Šer u petom minutu.

U narednom kolu Švajcarska igra sa Rumunijom u sredu u 18 časova na Parku prinčeva, a Albanija tri sata kasnije na Velodromu igra sa Francuskom.

U petak je na otvaranju Francuska savladala Rumuniju sa 2:1 u istoj grupi.

Švajcarska je povela već u petom minutu posle kornera golom Šera. Ta ekipa igrala je bolje u većem delu susreta, ali ni Albanija nije bila bezopasna kada se sredinom prvog dela igre oslobodila pritiska, međutim nije uspela da poravna rezultat. U finišu poluvremena ekipa Đanija de Bjazija ostala je bez kapitena Cane koji je zbog igranja u rukom u kaznenom prostoru dobio drugi žuti karton i morao je da napusti teren.

U drugom poluvremenu Albanija se dobro snalazila sa igračem manje, Švajcarska je napadala, najopasniji bio je Seferović, ali golman Beriša je sjajno čuvao svoj gol. I Albanija je u nekoliko navrata imala priliku da stigne do izjednačenja, ali njeni fudbaleri nisu reagovali na pravi način kada je bilo potrebno.

Meč ove dve ekipe zanimljiv je po tome što su čak petnaestorica igrača albanskog porekla, a dvocifren broj njih je rođen ili je odrastao u Švajcarskoj. U centru pažnje su braća Džaka, 25-godišnji fudbaler nastupa za Albaniju, a dve godine mlađi Granit igra za Švajcarsku.

Ovo je bio debitantski meč Albanije na Evropskom prvenstvu.

Švajcarska je krenula napadački od samog starta, a inicijativa se isplatila već u petom minutu. Korner je sa desne strane izveo Šaćiri, golman Albanije nije dobro procenio let lopte, izašao je kako bi je boksovao, ali se Šer dobro snašao u skoku i glavom postigao gol za 1:0.

Švajcarska se bolje snalazila na sredini terena, ali Albanija je postepeno počela da prelazi na protivniču polovinu i da preti. Šansu su imali posle faula koji je kod skraćenog korenera napravio Šer, koji je tom prilikom zaradio žuti karton. Posle slobodnog udarca golman Švajcarske hvata loptu. Nekoliko trenutaka potom Švajcarci su mogli do 2:0, ali neprecizan je bio Seferović.

Albanija se oslobodila pritiska, zaigrala rasterećenije, stigla je i do prvog kornera, posle kog, međutim, nije zapretila protivniku. Najbolja prilika propuštena je u 27. minutu, kada je Roši uposlio Džaku u kaznenom prostoru, ali on nije uputio kvalitetan udarac. Period nešto bolje igre Albanije se nastavio, posle novog kornera Šer je spasao svoju ekipu, izbacivši loptu iz peterca ispred protivničkih igara.

Stopostotna prilka za Albaniju propuštena je u 31. minutu, Sadiku je dobio sjajnu loptu sa svoje polovine, izašao ispred Zomera, ali on je uspeo da ga zaustavi.

U 36. minutu Albanija je ostala sa igračem manje na terenu, zbog drugog žutog kartona teren je morao da napusti kapiten Cana jer je u kaznenom prostoru igrao rukom, kada je u ležećem položaju pokušao da spreči da lopta stigne do fudbalera Švajcarske.

Švajcarska je ponovo uspostavila ritam s početka susreta i nastavila da kontroliše situaciju na terenu. Posle odlično izvedenog slobodnog udarca stativu je pogodio Džemaili. On je potom imao još jednu sjajnu priliku unutar kaznenog prostora, ali je šutirao pored gola. Nekoliko trenutaka kasnije pokušao je Seferović, ali je Beriša odbranio njegov udarac.

Na početku drugog poluvremena Švajcarska koristi igrača više na terenu, njeni igrači lepo kombinuju pre kaznenim prostorom Albanije, Seferović je kontantna opasnost po gol Beriše.

Albanci su više pažnje morali da usmere na čuvanje svog gola, a ideja da kontranapadima zaprete rivalu nije im polazila za rukom.

Beriša je ko zna koji put na meču uspeo da zaustavi Seferovića, ovoga puta švajcarski fudbaler bio je u stopostotnoj prilici u 67. minutu, pokušao je iskosa sa leve strane, a albanski čuvar mreže đonom je odbranio.

Selektor Albanije rešio je da i pored igrača manje, u poslednjih petnaestak minuta pojača napad, pa je umesto Rošija ubacio Cikalešija. Posle dugo vremena velika šasna za Albaniju, Sadiku je prošao po desnoj strani, šutirao iskosa sa pet metara, ali je pogodio spoljni deo mreže.

Napadima sa svih strana Švajcarska je želela da duplira prednost i mirnije uđe u završnicu, ali je Beriša nastavio da briljira na svom golu.

Albanija je najveću šansu na meču propustila pet minuta pre kraja. Nekoliko minuta pošto je ušao u igru, Gaši je dobio loptu, izašao sam pred golmana, međutim delovao je zbunjeno, premišljao se kako da uputi udarac, a kada je to i učinio, Zomer je odlično reagovao i vrhovima prstiju izbacio loptu van terena.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar