ЕУРО - Послије 58 година: Велшани ће коначно заборавити Пелеа...!

Велшани одбројавају последње сате до историјског тренутка, првог наступа на Европском првенству.

Фудбал 11.06.2016 | 17:00
ЕУРО - Послије 58 година: Велшани ће коначно заборавити Пелеа...!

Екипа Криса Колмана, предвођена Гаретом Бејлом, биће прва у историји ове мале чланице Велике Британије која је заиграла на континенталном такмичењу.

Чекали су Велшани пуних 58 година да бодре своје фудбалере на неком завршном такмичењу, а у Бордо, где ће деби имати са Словачком, стигло их је око 25.000.

На стадиону "Жирондинаца" ће их бити "тек" око десетак хиљада, док ће остали у локалним кафићима пратити меч и хвалити се да су ипак били део историје.

Те далеке 1958. су последњи пут учествовали у борби за трофеј, било је то Светско првенство, а последњи меч су играли против Бразила, када их је 17-годишњи анонимус под именом Пеле послао кући.

У међувремену је Велс створио неколико сјајних фудбалере – Ретклифа, Спида, Џејмса, Куртиса, Раша, Хјуза, Беламија, те Гигса, али нико од њих није успео да одведе "Змајеве" до завршнице.

Ипак, генерација коју предводи Колман, а која је кренула са четири пораза, укључујућ и онај од Србије са 6:1 у Новом Саду, је успела.

У Француску су стигли без много самопоуздања, добили су само једну од последњих седам утакмица, и то нејаку Андору.

С друге стране, ривал Словачкја је добила четири и ремизирала на три у истом периоду, а недавно је срушила чак и шампиона света Немачку.

Противник је врло сличан када се погледа систем игре, снажна одбрана је кључни факор, а највећи адут прекиди у којима доминира штопер Ливерпула Мартин Шкртел.

У нападу је главни адут сјајни плејмејкер Наполија Марек Хамшик, који вуче све потезе своје екипе. Као што ће приоритет Словака бити да зауставе Бејла, тако ће приоритет Велшана бити да стопирају Хамшика.

Међутим, ривал, име, појединци, стадион, то ће све бити у другом плану у суботу од 18 часова. Велшанима ће бити важно само једно, њихови фудбалери играју на Европском првенству.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар