EURO - Poslije 58 godina: Velšani će konačno zaboraviti Pelea...!

Velšani odbrojavaju poslednje sate do istorijskog trenutka, prvog nastupa na Evropskom prvenstvu.

Fudbal 11.06.2016 | 17:00
EURO - Poslije 58 godina: Velšani će konačno zaboraviti Pelea...!

Ekipa Krisa Kolmana, predvođena Garetom Bejlom, biće prva u istoriji ove male članice Velike Britanije koja je zaigrala na kontinentalnom takmičenju.

Čekali su Velšani punih 58 godina da bodre svoje fudbalere na nekom završnom takmičenju, a u Bordo, gde će debi imati sa Slovačkom, stiglo ih je oko 25.000.

Na stadionu "Žirondinaca" će ih biti "tek" oko desetak hiljada, dok će ostali u lokalnim kafićima pratiti meč i hvaliti se da su ipak bili deo istorije.

Te daleke 1958. su poslednji put učestvovali u borbi za trofej, bilo je to Svetsko prvenstvo, a poslednji meč su igrali protiv Brazila, kada ih je 17-godišnji anonimus pod imenom Pele poslao kući.

U međuvremenu je Vels stvorio nekoliko sjajnih fudbalere – Retklifa, Spida, Džejmsa, Kurtisa, Raša, Hjuza, Belamija, te Gigsa, ali niko od njih nije uspeo da odvede "Zmajeve" do završnice.

Ipak, generacija koju predvodi Kolman, a koja je krenula sa četiri poraza, uključujuć i onaj od Srbije sa 6:1 u Novom Sadu, je uspela.

U Francusku su stigli bez mnogo samopouzdanja, dobili su samo jednu od poslednjih sedam utakmica, i to nejaku Andoru.

S druge strane, rival Slovačkja je dobila četiri i remizirala na tri u istom periodu, a nedavno je srušila čak i šampiona sveta Nemačku.

Protivnik je vrlo sličan kada se pogleda sistem igre, snažna odbrana je ključni fakor, a najveći adut prekidi u kojima dominira štoper Liverpula Martin Škrtel.

U napadu je glavni adut sjajni plejmejker Napolija Marek Hamšik, koji vuče sve poteze svoje ekipe. Kao što će prioritet Slovaka biti da zaustave Bejla, tako će prioritet Velšana biti da stopiraju Hamšika.

Međutim, rival, ime, pojedinci, stadion, to će sve biti u drugom planu u subotu od 18 časova. Velšanima će biti važno samo jedno, njihovi fudbaleri igraju na Evropskom prvenstvu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar