Да ли је на помолу раскол у православљу?

Свеправославни сабор, који би требало да буде прво окупљање представника помесних православних Цркава у последњих хиљаду година, сада је под знаком питања: низ цркава је предложио одлагање његовог одржавања, заказаног за 16-26. јун на Криту, због несугласица о једном броју докумената и питања процедуре Сабора.

Свијет 11.06.2016 | 21:45
Да ли је на помолу раскол у православљу?

Догађаји који се тичу одржавања Свеправославног сабора почели су убрзано да се развијају крајем маја, иако су се примедбе на рачун саборних докумената и њихове припреме чуле од стране једног броја цркава и раније.

Истог дана — 25. маја — без договора, четири црквена центра су изашла са захтевом да се у документа сабора унесу озбиљне исправке. Ради се о одлукама које су донели сабори Грузијске, Српске и Грчке православне цркве и Свете Горе.

Синод Бугарске православне цркве је први објавио да нец́е присуствовати Сабору — 1. јуна је саопштио да се Аабор не може одржати у установљеном року због нерешености низа кључних питања. Вец́ 3. јуна, Руска православна црква је предложила да се сазове „хитни предсаборски свеправославни састанак“ за решавање насталих проблема.

У понедељак је Антиохијска православна црква донела одлуку да не путује на Крит, јер Константинопољска патријаршија није узела у обзир њене позиве да се проблеми реше пре Сабора. У Антиохијској цркви нису решени спорови са Јерусалимском патријаршијом о црквеној јурисдикцији у Катару. Јерусалим је 2013. године послао тамо своје свештенике, изазвавши тиме незадовољство Антиохијске патријаршије, која је то схватила као кршење њихове канонске границе. Након тога, две цркве су прекинуле све контакте, што је послужило као главни разлог за неучешц́е поглавара Антиохијске цркве — патријарха Јована X — на предсаборским састанцима у Истанбулу (2014) и Шамбези (2016).

У четвртак је Српска православна црква предложила да се одржавање Свеправославног сабора одложи. СПЦ, међутим, сматра да састанак на Криту треба одржати, али да се његов статус смањи на „међуправославно саветовање“. Срби су навели и да Константинопољска патријаршија није уврстила ниједан од њихових предлога о дневном реду.

У петак је објављена информација да Грузијска православна црква нец́е учествовати на сабору на Криту. Један од разлога за ову одлуку је да она не заузима одговарајуц́е место у константинском диптиху — историјском традиционалном поретку помињања представника Цркве на литургији (Константинопољска црква је ставила Грузијску цркву на 9. место). Осим тога, Грузијска црква се жали што планирани дневни ред Сабора заобилази важна питања, попут закључивања брака и црквеног календара.

Позиције Москве и Константинопоља

Јуче је саопштено да Руска православна црква „сматра несвојственим“ учешц́е својг представника — митрополита валколомског Илариона — у припреми завршног документа Сабора који је требало да почне у четвртак 9. јуна. РПЦ то објашњава тиме што су последњи догађаји одржавање Сабора довели у питање. У московској патријаршији су убеђени да сабор без учешц́а једне или неколико цркава губи статус Свеправославног, а његове одлуке нец́е бити обавезујуц́е за све цркве. Предложени сценарио Константинопоља окарактерисан је као „нереалан“. Уосталом, у РПЦ су навели да још има времена за превазилажење проблема који ометају одржавање Сабора.

У понедељак, 13. јуна, у Москви ц́е бити одржана ванредна седница Светог синода Руске православне цркве ради „дискусије о ванредној ситуацији која је настала након одбијања низа помесних православних цркава да учествују у раду Свеправославног сабора, чије одржавање је планирано на Криту“. Вероватно ц́е на седници и бити донета одлука да ли ц́е Руси учествовати на сабору на Криту.

Константинопољ је током свих ових напетих недеља више пута изјављивао да припрема Сабора тече по плану, и да „ниједна институционална структура не може да промени саборни процес који је вец́ у току“.

Неки експерти сматрају да Константинопољска патријаршија жели да по сваку цену одржи сабор у назначеном року. Међу различитим тумачењима догађаја могу се нац́и и страх од раскола братских православних цркава које су се досад чиниле блиским. Ипак, ниједна страна такво мишљење није званично изразила.

Извор: Спутњик

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Милојко

11.06.2016 13:25

Мора да су се опет умијесали Ватикан , масони, темплари, Исил , Енглези.... Да скратим све је могуће сем да су православни водје неодговорни дрипци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле

11.06.2016 13:49

Сјетите се ријеци Његове Светости Патријарха Павла: Мора да смо несто Богу добро згријесили кад нас овако казњава!!!

Name

Михаило Микиц

11.06.2016 14:45

Цркве које предлажу одлагање Сабора на Криту зеле са тиме да добију времена у спасавању СВЕЈЕРЕСИ ЕКУМЕНИЗМА. Сабор по свом нацину сазива, мјесту одрзавања и донесеним одлукама које Помјесне Православне Цркве требају да прихвате на Сабору на Криту није сазван од Бога вец од дјавола. Зато СПЦ треба да се држи даље од сабора АНТИХРИСТ и поред тога што је својим радом у Свјетском Савезу Цркава пуно допринела на срамоту Светог Саве и наше Свете Небеске СРБије припремана за његово одрзавање. Сада се води борба за чистоћу Светог Православља којег све висе угрожавају и русе новотарци, екуменисти и други јеретици!

Name

ја мислим

11.06.2016 13:46

И треба да се распадне сад се црква бави политиком и свако да буде за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

11.06.2016 23:29

Политика је сваки јавни рад. Зато тражити од СПЦ да се оне не бави "политиком" или црквеном мисијом у обезбозеном СРБском народу је највећа издаја непролазни бозански вредности и СРБски људски драгоцјености у насем сада раширеном и насилно подељеном СРБском Народу Светог Саве! То су још само комунисти СРБског порекла тразли. Сводеци Цркву Христову на црквену порту и храм они су мислили да народу у име напретка "добри цине!" невидецу да слузе дјаволу а не народу. Црква није изумрла сама од себе а комунисти јесу. Нису узалуд богојазљиви попови чекали да комунисти остаре и потом у Цркву додју као пензионери. ТАКО СУ ВРЕМЕНСКИ КОМУНУСТИ ИЗУМРЛИ А ЦРКВА ХРИСТОВА ЈЕ ОСТАЛА И ДАЉЕ НА ЗЕМЉИ ДА ЉУДИМА СВЕДОЦИ И УКАЗУЈЕ НА ПУТ СПАСЕЊА!

Name

Историја..

11.06.2016 14:28

Средњевјековна Србија је ратовала са православном Византијом. Према томе ни тад нису били сложни без обзира на исту вјеру, исто као што ни протестанти нису сложни без обзира на исту вјеру (а ни муслимани). Закључак, вјера је средство за обману широких народних маса. Беее-еееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука121

12.06.2016 09:59

"Идеологије и религијом се бави сиротиња, мој Махире ја се... теби право чудим" паметном доста....... Јах......

ОДГОВОРИТЕ