Наставља се борба против продаје “Љубије”

Савез за промјене ће наставити политичку борбу и у Народној скупштини Републике Српске да би се спријечио срамни покушај продаје Рудника жељезне руде "Љубија" Приједор - најавио је данас предсједник Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић.

Република Српска 11.06.2016 | 13:21
Наставља се борба против продаје “Љубије”

Нагласивши да се не ради о приватизацији "Љубије“, већ преузимању власничког удјела од 49 посто у приједорском "Арцелор Миталу“, Чавић је рекао да власт у Републици Српској то жели да препусти фирми која је регистрована "у пореском рају".

"Суштина је да се из сувласништва у 'Арцелор Миталу', који позитивно послује, извлачи Република Српска, продајом 'Љубије' и то препушта некој анонимној фирми, која ће, наводно, боље, заштитити интересе Републике Српске, него што то данас раде њени представници кроз управљање 'Љубијом' и учешће у управљању у 'Митталу'. То је апсурдно", рекао је Чавић.


Позвао је представнике ДНС-а да не подрже "ову срамну приватизацију“, те учине исто што су радили у протекла два случаја, када су спријечили покушаји продаје "Љубије“.
Најављује и да ће у парламенту Републике Српске покренути питање о томе "ко је тражио од 'Митала' да се одрекне два одсто капитала у корист неког трећег правног лица".


Чавић каже да ће протеста опозиције у Републици Српској бити још, али, прецизира, да они нису анархистичка група или неко ко прави револуције, већ јавним окупљањем, као што је било недавно у Приједору, изражавају неслагање с политиком владајућих и желе да охрабре и грађане да се укључе у те процесе, за своје добро.


"Демантоваћемо по ко зна који пут да то што радимо није усмјерено против Републике Српске, њених институција", додао је Чавић и упитао зашто власт у Приједору није реаговала на графите којима се призива смрт опозиционих лидера у Републици Српској.

Влада Републике Српске је већ прихватила понуду фирме "Исраели Инвестмент Гроуп - Оверсеас Инц", Цоммонwеалтх оф Доминица о куповини 64,99 посто акција основног капитала "Љубије", методом непосредног одабира купца.


"Љубија" је 2004. године с компанијом ЛНМ Холдингс Н.В. Холандски Антили (данас АрцелорМиттал Холдингс АГ, Зуг, Сwитзерланд) основала заједничко предузеће "Арцелор Миттал" д.о.о. Приједор, у којем је сувласник 49 посто капитала, што је у новчаном еквиваленту тада износило 24.019.604,83 КМ.


Продаја “Љубије” је прва тачка наставка сједнице Народне скупштине Републике Српске која је заказана за 21.јуни.

Извор: Фена

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лија

11.06.2016 11:26

Пустите Љубију, треба расправљати о Сувари. Или хајде сада о Љубији, а кад се та прича истроши ето Суваре лежи у резерви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја с Козаре

11.06.2016 12:19

Е мој брале, до "Љубије" било је доста саобраћајни знакова у које ниси гледао, возећи по прашини на овом макадамском путу, којим нас Миле Ронхил води већ двадесет година. Обриши мало ретровизор па види куда си прошао. П.С Хвала ти што ћирилицом пишеш, и што не користић ЛАТИНИчна слова као многи с ове и с оне завађене стране.

Name

Клик

11.06.2016 11:42

Цоммонwеалтх оф Доминица...треба ли још шта написати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧАВКЕ...

11.06.2016 12:02

...ИМАШ ЛИ КАКВУ ОРИГИНАЛНИЈУ ТЕМУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре чавке

11.06.2016 12:35

Имам..пропас бобар банке..пропаст балкан инвест .банке и послије пропаст банке српске!

Name

Ре ре Чавке

11.06.2016 20:17

И ШТА СИ ПОДУЗЕО ПО ТОМ ПИТАЊУ, СЕМ ШТО КОКОДАЧЕШ К'О ДА СИ ЈАЈЕ СНИЈЕО?

Name

кока

11.06.2016 13:22

Ми нисмо свјесни своје несвјести . Напуцавају нас једне на друге а они све продаше под паролом живјела Р.С овдје,тамо Бих ....Бих ,а наша дјеца ће живјети у држави која ће се звати Држава робова .Овдје је направљен толики мрак да не видиш ни прст пред оком ,е моји патриоти зар сте сви морали изгинути....

ОДГОВОРИТЕ