Nastavlja se borba protiv prodaje “Ljubije”

Savez za promjene će nastaviti političku borbu i u Narodnoj skupštini Republike Srpske da bi se spriječio sramni pokušaj prodaje Rudnika željezne rude "Ljubija" Prijedor - najavio je danas predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

Republika Srpska 11.06.2016 | 13:21
Nastavlja se borba protiv prodaje “Ljubije”

Naglasivši da se ne radi o privatizaciji "Ljubije“, već preuzimanju vlasničkog udjela od 49 posto u prijedorskom "Arcelor Mitalu“, Čavić je rekao da vlast u Republici Srpskoj to želi da prepusti firmi koja je registrovana "u poreskom raju".

"Suština je da se iz suvlasništva u 'Arcelor Mitalu', koji pozitivno posluje, izvlači Republika Srpska, prodajom 'Ljubije' i to prepušta nekoj anonimnoj firmi, koja će, navodno, bolje, zaštititi interese Republike Srpske, nego što to danas rade njeni predstavnici kroz upravljanje 'Ljubijom' i učešće u upravljanju u 'Mittalu'. To je apsurdno", rekao je Čavić.


Pozvao je predstavnike DNS-a da ne podrže "ovu sramnu privatizaciju“, te učine isto što su radili u protekla dva slučaja, kada su spriječili pokušaji prodaje "Ljubije“.
Najavljuje i da će u parlamentu Republike Srpske pokrenuti pitanje o tome "ko je tražio od 'Mitala' da se odrekne dva odsto kapitala u korist nekog trećeg pravnog lica".


Čavić kaže da će protesta opozicije u Republici Srpskoj biti još, ali, precizira, da oni nisu anarhistička grupa ili neko ko pravi revolucije, već javnim okupljanjem, kao što je bilo nedavno u Prijedoru, izražavaju neslaganje s politikom vladajućih i žele da ohrabre i građane da se uključe u te procese, za svoje dobro.


"Demantovaćemo po ko zna koji put da to što radimo nije usmjereno protiv Republike Srpske, njenih institucija", dodao je Čavić i upitao zašto vlast u Prijedoru nije reagovala na grafite kojima se priziva smrt opozicionih lidera u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske je već prihvatila ponudu firme "Israeli Investment Group - Overseas Inc", Commonwealth of Dominica o kupovini 64,99 posto akcija osnovnog kapitala "Ljubije", metodom neposrednog odabira kupca.


"Ljubija" je 2004. godine s kompanijom LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) osnovala zajedničko preduzeće "Arcelor Mittal" d.o.o. Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapitala, što je u novčanom ekvivalentu tada iznosilo 24.019.604,83 KM.


Prodaja “Ljubije” je prva tačka nastavka sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 21.juni.

Izvor: Fena

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Лија

11.06.2016 11:26

Пустите Љубију, треба расправљати о Сувари. Или хајде сада о Љубији, а кад се та прича истроши ето Суваре лежи у резерви.

ODGOVORITE
Name

Јоја с Козаре

11.06.2016 12:19

Е мој брале, до "Љубије" било је доста саобраћајни знакова у које ниси гледао, возећи по прашини на овом макадамском путу, којим нас Миле Ронхил води већ двадесет година. Обриши мало ретровизор па види куда си прошао. П.С Хвала ти што ћирилицом пишеш, и што не користић ЛАТИНИчна слова као многи с ове и с оне завађене стране.

Name

Klik

11.06.2016 11:42

Commonwealth of Dominica...treba li još šta napisati?

ODGOVORITE
Name

ČAVKE...

11.06.2016 12:02

...IMAŠ LI KAKVU ORIGINALNIJU TEMU?

ODGOVORITE
Name

Re čavke

11.06.2016 12:35

Imam..propas bobar banke..propast balkan invest .banke i poslije propast banke srpske!

Name

Re re Čavke

11.06.2016 20:17

I ŠTA SI PODUZEO PO TOM PITANJU, SEM ŠTO KOKODAČEŠ K'O DA SI JAJE SNIJEO?

Name

koka

11.06.2016 13:22

Mi nismo svjesni svoje nesvjesti . Napucavaju nas jedne na druge a oni sve prodaše pod parolom živjela R.S ovdje,tamo Bih ....Bih ,a naša djeca će živjeti u državi koja će se zvati Država robova .Ovdje je napravljen toliki mrak da ne vidiš ni prst pred okom ,e moji patrioti zar ste svi morali izginuti....

ODGOVORITE