Без запослења пуних 40 година

На евиденцији незапослених чак 23.410 људи, што је 17,4 одсто од укупног броја пријављених на бироима широм Републике Српске, на запослење чека више од 10 година.

Република Српска 11.06.2016 | 09:16
Без запослења пуних 40 година

“Чекалица” са најдужим стажом свакако је дактилограф из Власенице, који већ пуних 40 година оверава картон, вероватно изгубивши сваку наду да ће му се једном посрећити. Он се, практично, директно из школске клупе преселио на биро за запошљавање, а да се године проведене на овом месту рачунају у стаж, овај Власеничанин би управо стекао услове за пензију.

По годинама проведим у збијеним редовима оних који немају посао, њега готово у стопу прате један Паљанин и један Фочак који су на бироу по 37 година.

Ови ветерани у времену проведеном на бироима бар су те среће да су живи, за разлику од оних који сваке године изгубе битку у потрази за каквим-таквим послом.

Наиме, са евиденције незапослених сваке године у Српској због смрти буде избрисано више од 500 људи, старости од 52 године, па навише. Тако је у протеклих пет година умрло 2.700 људи који су годинама били део армије оних који грчевито траже посао, нажалост и по неколико деценија.

Драго М. (44) из Бањалуке, трговац по струци, каже да је на бироу већ пет година, али да се не нада скором запослењу.
"Годинама сам био запослен у једној приватној трговини, која на крају није одолела ударима кризе, па је затворена. Покушавао сам у другим радњама, али их је већина у кризи, тако да ми остају само сезонски послови и оверавање картона", каже наш саговорник.

У Заводу за запошљавање (ЗЗЗ) Републике Српске кажу да су, кад је реч о лицима са "најдужим стажом" на бироима, то углавном квалификовани или неквалификовани радници, пријављени у мањим местима, где је тешко наћи посао.

"Просечна дужина чекања на посао зависи од степена стручне спреме и потребе за одређеним занимањем од стране послодавца. Посао најбрже добијају лица са високом стручном спремом, и то са просечном дужином чекања од годину и десет месеци", истиче Ведрана Милинковић, виши стручни сарадник за информисање и односе са јавношћу у Заводу.

У корпусу незапосленог факултетски образованог кадра, професори математике на бироу у просеку проведу по пет месеци, дипломирани фармацеути девет, информатичари и лекари десет месеци, а новинари две године и седам месеци.

Тржишту рада су, међу онима са четвртим степеном стручне спреме, најпотребнији фармацеути који се запошљавају за око осам месеци, док на посао најдуже чекају металурзи - шест година.

Анализа Завода показује да електричари на посао чекају око четири, а угоститељи четири године и два месеца.

Кад је реч о занатима, до посла најбрже долазе монтери и инсталатери, са просечном дужином чекања три године и пет месеци, док се најспорије запошљавају металурзи и минералози, који на посао у просеку чекају око седам година.
 
Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Освит

11.06.2016 07:31

Нек се господин пријави вјероватно је оборио гинисов рекорд.Мозда да проба приватно да куца изборне плакате успјесних партија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

11.06.2016 07:40

Посљедица повећања незапослених је та да је због повећања обима посла нарасла потреба за повећањем запослених на бироима за запошљавање. Тако у бањалучком бироу у шалтер сали за овјеру картона ради десетак службеника. Тај посао би могло радити три четири запослена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вала баш

11.06.2016 08:16

Одличан коментар. Додао бих само да за већину послова у нашој администрацији апсолутно не треба висока стручна спрема; издавати потврде, личне документе, ударати печате, итд... Па то може радити много ефикасније један средњошколац, који брже ради, МНОГО боље штампа и познаје информатику, јер то је нормално данас... него постави се управо тако десетак старудија који само рају зајебавају и ниста не раде. То је констатација свих који се разумију у административне послове.

Name

дивља јабука

11.06.2016 08:06

Србима не треба вањски непријатељ, Срби се подависе у корупцији. Она им је и отац и мајка. Срби све раде наопако. Срби мрзе оне који знају понуфити нову вриједност и цине све да их онемогуце. Срби су сами себи највеце зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Трил Оле О ле

11.06.2016 09:31

Пусти ти нас и нашу муку, вјерујем да имаш своју.

Name

Миско

11.06.2016 10:18

Тацно. Доказ томе је да су СВЕ србијанске фирме преселиле сједисте из РС у федерацију. Једноставно су отјеране од стране резима.

Name

фиx

11.06.2016 09:00

Ајде и ја сам цетири године на "Бироу за запосљавање" у Зворнику.Да сам знао никада не би заврсио "Педагоски" у Бијељини.Посто не могу ни приправницки да одрадим... Имам осјецај да га никада нецу ни одрадити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

11.06.2016 09:03

Њему је време да потрази пензију просла су времена за посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

нека

11.06.2016 09:18

Нека стрпи се имас времена јос си млад ...ем вам биро који и не слузи ни за ста осим за оне који у њему раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси из корнера

11.06.2016 09:32

Да се учланио у СПРС сад би га убацили у Републички инспекторат, да је у ДНС-у можда би било посла у Водама Српске, а тек да је у СНСД-у...

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцак

11.06.2016 10:43

Невјероватно да нетко цека 40 година на посао. Посао не долази са бироа мора се сам ангазовати.Биро рада је монструм апарат за тросење пара и водјење разних статистика које ником не помазу.За све младе људе савјет (узмите васе цеткице за зубе и трбухом за крухом)посао неце доци сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

11.06.2016 13:00

Народ са Балкана не бира посао на западу дај ста дас,нема везе ста си заврсио а код куце цекају да наду посао у вези сколе коју су заврсили,нема везе сто цекају 10-15 година,који глуп народ бозе ме сацувај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцкy

11.06.2016 23:25

Глуп си ти. Не волим то ником рећи али само глупан може мислити да код нас има било каквог посла. Мора да гледаш РТРС.

Name

Пензионер

12.06.2016 07:06

Вјероватно је чистио и уносио или доносио робу код задруга (трговина) , па кад одради посао каже шеф: Дај му пиву.

ОДГОВОРИТЕ