Bez zaposlenja punih 40 godina

Na evidenciji nezaposlenih čak 23.410 ljudi, što je 17,4 odsto od ukupnog broja prijavljenih na biroima širom Republike Srpske, na zaposlenje čeka više od 10 godina.

Republika Srpska 11.06.2016 | 09:16
Bez zaposlenja punih 40 godina

“Čekalica” sa najdužim stažom svakako je daktilograf iz Vlasenice, koji već punih 40 godina overava karton, verovatno izgubivši svaku nadu da će mu se jednom posrećiti. On se, praktično, direktno iz školske klupe preselio na biro za zapošljavanje, a da se godine provedene na ovom mestu računaju u staž, ovaj Vlaseničanin bi upravo stekao uslove za penziju.

Po godinama provedim u zbijenim redovima onih koji nemaju posao, njega gotovo u stopu prate jedan Paljanin i jedan Fočak koji su na birou po 37 godina.

Ovi veterani u vremenu provedenom na biroima bar su te sreće da su živi, za razliku od onih koji svake godine izgube bitku u potrazi za kakvim-takvim poslom.

Naime, sa evidencije nezaposlenih svake godine u Srpskoj zbog smrti bude izbrisano više od 500 ljudi, starosti od 52 godine, pa naviše. Tako je u proteklih pet godina umrlo 2.700 ljudi koji su godinama bili deo armije onih koji grčevito traže posao, nažalost i po nekoliko decenija.

Drago M. (44) iz Banjaluke, trgovac po struci, kaže da je na birou već pet godina, ali da se ne nada skorom zaposlenju.
"Godinama sam bio zaposlen u jednoj privatnoj trgovini, koja na kraju nije odolela udarima krize, pa je zatvorena. Pokušavao sam u drugim radnjama, ali ih je većina u krizi, tako da mi ostaju samo sezonski poslovi i overavanje kartona", kaže naš sagovornik.

U Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) Republike Srpske kažu da su, kad je reč o licima sa "najdužim stažom" na biroima, to uglavnom kvalifikovani ili nekvalifikovani radnici, prijavljeni u manjim mestima, gde je teško naći posao.

"Prosečna dužina čekanja na posao zavisi od stepena stručne spreme i potrebe za određenim zanimanjem od strane poslodavca. Posao najbrže dobijaju lica sa visokom stručnom spremom, i to sa prosečnom dužinom čekanja od godinu i deset meseci", ističe Vedrana Milinković, viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću u Zavodu.

U korpusu nezaposlenog fakultetski obrazovanog kadra, profesori matematike na birou u proseku provedu po pet meseci, diplomirani farmaceuti devet, informatičari i lekari deset meseci, a novinari dve godine i sedam meseci.

Tržištu rada su, među onima sa četvrtim stepenom stručne spreme, najpotrebniji farmaceuti koji se zapošljavaju za oko osam meseci, dok na posao najduže čekaju metalurzi - šest godina.

Analiza Zavoda pokazuje da električari na posao čekaju oko četiri, a ugostitelji četiri godine i dva meseca.

Kad je reč o zanatima, do posla najbrže dolaze monteri i instalateri, sa prosečnom dužinom čekanja tri godine i pet meseci, dok se najsporije zapošljavaju metalurzi i mineralozi, koji na posao u proseku čekaju oko sedam godina.
 
Izvor: EuroBlic

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Osvit

11.06.2016 07:31

Nek se gospodin prijavi vjerovatno je oborio ginisov rekord.Mozda da proba privatno da kuca izborne plakate uspjesnih partija.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

11.06.2016 07:40

Posljedica povećanja nezaposlenih je ta da je zbog povećanja obima posla narasla potreba za povećanjem zaposlenih na biroima za zapošljavanje. Tako u banjalučkom birou u šalter sali za ovjeru kartona radi desetak službenika. Taj posao bi moglo raditi tri četiri zaposlena.

ODGOVORITE
Name

Vala baš

11.06.2016 08:16

Odličan komentar. Dodao bih samo da za većinu poslova u našoj administraciji apsolutno ne treba visoka stručna sprema; izdavati potvrde, lične dokumente, udarati pečate, itd... Pa to može raditi mnogo efikasnije jedan srednjoškolac, koji brže radi, MNOGO bolje štampa i poznaje informatiku, jer to je normalno danas... nego postavi se upravo tako desetak starudija koji samo raju zajebavaju i nista ne rade. To je konstatacija svih koji se razumiju u administrativne poslove.

Name

divlja jabuka

11.06.2016 08:06

Srbima ne treba vanjski neprijatelj, Srbi se podavise u korupciji. Ona im je i otac i majka. Srbi sve rade naopako. Srbi mrze one koji znaju ponufiti novu vrijednost i cine sve da ih onemoguce. Srbi su sami sebi najvece zlo.

ODGOVORITE
Name

Dragan Tril Ole O le

11.06.2016 09:31

Pusti ti nas i našu muku, vjerujem da imaš svoju.

Name

Misko

11.06.2016 10:18

Tacno. Dokaz tome je da su SVE srbijanske firme preselile sjediste iz RS u federaciju. Jednostavno su otjerane od strane rezima.

Name

fix

11.06.2016 09:00

Ajde i ja sam cetiri godine na "Birou za zaposljavanje" u Zvorniku.Da sam znao nikada ne bi zavrsio "Pedagoski" u Bijeljini.Posto ne mogu ni pripravnicki da odradim... Imam osjecaj da ga nikada necu ni odraditi!!!

ODGOVORITE
Name

bn

11.06.2016 09:03

Njemu je vreme da potrazi penziju prosla su vremena za posao

ODGOVORITE
Name

neka

11.06.2016 09:18

Neka strpi se imas vremena jos si mlad ...em vam biro koji i ne sluzi ni za sta osim za one koji u njemu rade

ODGOVORITE
Name

Piksi iz kornera

11.06.2016 09:32

Da se učlanio u SPRS sad bi ga ubacili u Republički inspektorat, da je u DNS-u možda bi bilo posla u Vodama Srpske, a tek da je u SNSD-u...

ODGOVORITE
Name

brcak

11.06.2016 10:43

Nevjerovatno da netko ceka 40 godina na posao. Posao ne dolazi sa biroa mora se sam angazovati.Biro rada je monstrum aparat za trosenje para i vodjenje raznih statistika koje nikom ne pomazu.Za sve mlade ljude savjet (uzmite vase cetkice za zube i trbuhom za kruhom)posao nece doci sam.

ODGOVORITE
Name

Daidza

11.06.2016 13:00

Narod sa Balkana ne bira posao na zapadu daj sta das,nema veze sta si zavrsio a kod kuce cekaju da nadu posao u vezi skole koju su zavrsili,nema veze sto cekaju 10-15 godina,koji glup narod boze me sacuvaj?

ODGOVORITE
Name

Lucky

11.06.2016 23:25

Glup si ti. Ne volim to nikom reći ali samo glupan može misliti da kod nas ima bilo kakvog posla. Mora da gledaš RTRS.

Name

Penzioner

12.06.2016 07:06

Vjerovatno je čistio i unosio ili donosio robu kod zadruga (trgovina) , pa kad odradi posao kaže šef: Daj mu pivu.

ODGOVORITE