Похвале Основном суду у Лозници

Судија Драган Цветиновић, председник Основног суда у Лозници је, на одржаном скупу судија, професора кривичног права, упрваници казнено поправних завода, и других експерта из те области, предочио да суд на чијем је он челу, већ, даје условни отпуст и онима који издражавају казне са наногицом у кући.

Србија 11.06.2016 | 08:37
Похвале Основном суду у Лозници

Наравно, како је истакао Цветиновић, "то се чини у случајевима када се за онога ко на тај начин издржава казну добије позитивно мишљење повереника за издржавање казне, и када издрже најмање две трећине досуђене казне".

Саветовање на Палићу било је баш посвећено тој теми, уз нагласак потребе да се омогући право и тим осуђеницима, ако се добро владају, да добију условни отпуст, у чему је Основни суд у Лозници, стриктно спроводећи закон, већ, у пракси, показао да је то могуће.


Искорак правосуђа у Лозници похвалили су најеминентнији учесници тог скупа.Наравно, они који током издржавања казне не поштују стриктно наложене мере не могу да рачунају на ову благодет, па таквима, ни до сада Основни суд у Лозници, није давао условни отпуст.


"Незванично смо разговарали и о одлагању затворских казни, где је позитивно оцењен наш став да је одлажемо, када постоје законски основи, али стриктно водећи рачуна да дође до застаре и да не иде у недоглед, у плаћање такси", каже Цветиновић.

"Направили смо такав систем у том делу да смо буквално елиминисали могућност било каквог вида корупције од било кога. Догађа се, истина, да они који добију решење о одлагању, када им стигне оно да морају у затвор негодују и на најнепремереније начине, какав сам случај имао минулих дана, али је све то нама у року службе".

Важно је да се закон поштује и да Суд не дозволи да дође до застаре. Цветиновић даље истиче да је са колегама разговарао и о налозима за претресе, који како истиче, "морају бити, дословно, по слову закону, и у тим приликама, поред осталих, мора бити присутан обавезно и тужилац".

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар