Pohvale Osnovnom sudu u Loznici

Sudija Dragan Cvetinović, predsednik Osnovnog suda u Loznici je, na održanom skupu sudija, profesora krivičnog prava, uprvanici kazneno popravnih zavoda, i drugih eksperta iz te oblasti, predočio da sud na čijem je on čelu, već, daje uslovni otpust i onima koji izdražavaju kazne sa nanogicom u kući.

Srbija 11.06.2016 | 08:37
Pohvale Osnovnom sudu u Loznici

Naravno, kako je istakao Cvetinović, "to se čini u slučajevima kada se za onoga ko na taj način izdržava kaznu dobije pozitivno mišljenje poverenika za izdržavanje kazne, i kada izdrže najmanje dve trećine dosuđene kazne".

Savetovanje na Paliću bilo je baš posvećeno toj temi, uz naglasak potrebe da se omogući pravo i tim osuđenicima, ako se dobro vladaju, da dobiju uslovni otpust, u čemu je Osnovni sud u Loznici, striktno sprovodeći zakon, već, u praksi, pokazao da je to moguće.


Iskorak pravosuđa u Loznici pohvalili su najeminentniji učesnici tog skupa.Naravno, oni koji tokom izdržavanja kazne ne poštuju striktno naložene mere ne mogu da računaju na ovu blagodet, pa takvima, ni do sada Osnovni sud u Loznici, nije davao uslovni otpust.


"Nezvanično smo razgovarali i o odlaganju zatvorskih kazni, gde je pozitivno ocenjen naš stav da je odlažemo, kada postoje zakonski osnovi, ali striktno vodeći računa da dođe do zastare i da ne ide u nedogled, u plaćanje taksi", kaže Cvetinović.

"Napravili smo takav sistem u tom delu da smo bukvalno eliminisali mogućnost bilo kakvog vida korupcije od bilo koga. Događa se, istina, da oni koji dobiju rešenje o odlaganju, kada im stigne ono da moraju u zatvor negoduju i na najnepremerenije načine, kakav sam slučaj imao minulih dana, ali je sve to nama u roku službe".

Važno je da se zakon poštuje i da Sud ne dozvoli da dođe do zastare. Cvetinović dalje ističe da je sa kolegama razgovarao i o nalozima za pretrese, koji kako ističe, "moraju biti, doslovno, po slovu zakonu, i u tim prilikama, pored ostalih, mora biti prisutan obavezno i tužilac".

BN televizija (V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar